Grote tros bananen bij een trotse eigenaar

Grote tros bananen bij een trotse eigenaar(2)“De vrouw Etna Jonatas heeft het geplant”, zegt Ceciele Riedewald die pronkt met een tros bananen van 100 kilo. De groene en gele bananen wisselen elkaar af. “Ik ben eigenlijk van de landbouwschool. Ik ben ook voorzitter van de Landbouwcoöperatie Abribi Heyidoe voor de jongeren in Coronie.” Riedewald zit al veertig jaar in de landbouw, maar het is de eerste keer dat hij een tros ziet die zo groot is. De boom is vijf meter lang met een omtrek van ongeveer 1 meter. Volgens Riedewald is het een speciaal ras uit de slavernijtijd. “Deze komt uit Afrika. Die vrouw heeft het meegenomen uit Witagron, net als een tayer.” Riedewald heeft niets gedaan om de tros zo groot te krijgen. Etna Jonatas heeft de boom geplant op een plek waar olie gekookt wordt.
Tros moest groter zijn
Naar zeggen van Riedewald zou de tros eigenlijk groter moeten zijn, maar ze hadden last van zoutwater. Het hele jaar heeft zoutwater naast het huis gestaan en ook bij de plek waar de boom groeit. Volgens Riedewald wordt er in Coronie tussen de 3 à 4 ton bananen per week vervoerd. De meeste bananen gaan naar Frans-Guyana. Daarnaast is hij ook bezig met de uitbreiding van fruitteelt. “Momenteel heb ik 150 zuurzakbomen geplant en 50 kersenbomen.” De komst van de nieuwe minister en de commissaris van Coronie zal volgens Riedewald een positieve impuls geven aan de landbouw in Coronie. ‘Er moeten nog wel wat dingen geregeld worden en is er hulp nodig van de overheid.’ Per brief wil hij vragen om rond de tafel te gaan zitten want er zijn grondkwesties die rechtgetrokken moeten worden en geld voor drooggewassen. Eerder is geld vrijgekomen voor de rijstteelt, maar volgens Riedewald is er ook financiering nodig voor de drooggewassen. “De potentie is er, dus we moeten investeren.”

error: Kopiëren mag niet!