Regering heeft nog geen antwoord op geërodeerd pensioenen

Vicepresident (vp) Robert Ameerali zegt dat de regering nog geen antwoord heeft voor de vele gevallen van geërodeerde pensioenen. De Algemene Pensioenwet 2014 garandeert een oudedagspensioen aan personen die een pensioen hebben gestort en voldoen aan de eisen die zijn gesteld in de wet om in aanmerking te komen voor een pensioen. De regering neemt de kwestie van het geërodeerde pensioen bij diverse bedrijven meer, maar deze wet handelt niet daarover.
Sheilendra Girjasing vindt dat de regering voorbijgaat aan de mensen die jarenlang pensioen hebben gestort en waarvan die pensioenen geërodeerd zijn. Het gaat om personen van zeker 60 bedrijven. Het lid wilde weten wat er gaat gebeuren met die mensen en als ze alsnog een uitkering zullen krijgen. De vp kon dinsdagmiddag bij de voortzetting van de behandeling van de wet geen concreet antwoord geven op vragen van parlementariërs wat er zal gebeuren met personen die zitten met een geërodeerd pensioen.

Een ieder wordt aangepakt

Ronnie Asabina van de BEP was niet tevreden over het antwoord van Ameerali over de informele sector. Het lid wees er nogmaals op dat de informele sector in het binnenland voor een groot deel zorgt voor werkgelegenheid. De sector is niet geordend en is het niet duidelijk hoe de regering personen werkzaam in de sector zo ver zal krijgen om pensioenpremie te storten. Een behoorlijk deel van de economie in Suriname wordt in stand gehouden door de informele economie. Het overgrote deel van de mensen dat bijvoorbeeld werkt in de goudsector is informeel en is ook nog illegaal bezig. Hoe zal die groep meegenomen worden in het stelsel, wenste het lid concreet te weten.
Volgens Ameerali zal een ieder worden aangepakt, ook zij die actief zijn in de informele sector. Wat de regering met de wet beoogt, is dat personen een afdracht doen voor hun eigen welzijn. In de uitvoering zal gewerkt worden met het bestand van het CBB. Langzaam maar zeker zal worden afgevinkt wie niet werkt, wie wel werkt en waar, legde de vp uit. De wet werkt vrij rigoureus en dienen werknemers daarom erop toe te zien dat een ieder die ze werk verschaffen een pensioenafdracht pleegt, anders riskeren de werkgevers boetesancties als zij dat nalaten. De wet werkt de oneigenlijke concurrentie tussen werkgevers weg en gaan we juist naar een rechtvaardige samenleving, waar de rechten en plichten van werkgevers en werknemers duidelijk zijn. De vp zegt dat de regering niet voornemens is het bedrijfsleven af te troggelen met deze wet. Zowel de werknemers als de werkgevers moeten ervan doordrongen zijn dat de wet voordelen voor ze oplevert.
Partnerschap
Andre Misiekaba van de Megacombinatie herinnerde de regering eraan dat niet via een omweg met deze wet rechtsposities van partners met dezelfde sekse geregeld moet worden. Volgens de vp maakt deze wet geen onderscheid tussen partners met dezelfde sekse en ging het bij de regering niet om posities van die groep middels een sluiproute te regelen. De regering zocht volgens hem naar een term om personen die niet zijn gehuwd, maar een duurzame samenlevingsverband onderhouden, onder te brengen.
SM

error: Kopiëren mag niet!