‘Indien minister Relyveld mij niet ontvangt, zal ik meer rechtszaken tegen RGB indienen’

Mahinder-Jogi-1‘Indien minister Steven Relyveld zijn belofte om mij voor een goed gesprek te ontvangen niet nakomt, heb ik nog vier tot vijf rechtszaken die ik tegen het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer (RGB) zal indienen.’ Dit zegt DNA-lid Mahinder Jogi in gesprek met Dagblad Suriname. De volksvertegenwoordiger heeft op 10 juli een kortgeding gewonnen, waarbij de Staat binnen drie maanden ertoe moet overgaan 65 personen te voorzien van een perceelland in grondhuur te Uitkijk in het district Saramacca. Het vonnis is bij voorraad uitvoerbaar. Volgens de VHP-er heeft de uitvoer van het vonnis niets te maken met het feit dat de staat eventueel hoger beroep zal kunnen aantekenen. Het vonnis blijft van kracht. Jogi zegt intussen gesprekken met minister Steven Relyveld van RGB te hebben gevoerd, waarbij hij de bewindsman duidelijk heeft aangegeven dat er al een vonnis is dat uitgevoerd moet worden. De bewindsman heeft hem uitgenodigd om met het vonnis te komen, zodat hij de belanghebbenden kan helpen. De volksvertegenwoordiger hoopt dat de minister daad bij het woord voegt.
De groep personen was in 2010 door het ministerie van RGB elk een perceelland toegezegd, nadat Jogi als initiator van het project de aanvraag had gedaan. Volgens Jogi was deze aanvraag gericht op tuinbouwactiviteiten voor deze mensen. Zoals de Landhervormingswet dat aangeeft, is volgens de parlementariër voldaan aan al de verplichtingen, waardoor het ministerie het verzoek in gunstige overweging had genomen. De mensen zoals genoemd in de het verzoek hebben daarna een bereidverklaring gehad. In die bereidverklaring is er een aantal voorwaarden. Wanneer aan al deze punten is voldaan, ontvangt de belanghebbende bij de inlevering hiervan een strookje dat aangeeft dat de persoon aan alle voorwaarden heeft voldaan. Hierna moet het ministerie van RGB het stuk terrein in grondhuur afstaan. Dit is volgens Jogi wel gebeurd en oud RGB-minister Maikel Jong Tjin Fa had de beschikking getekend. Helaas heeft de huidige regering geweigerd om de beschikkingen aan de mensen uit te reiken.
Staat was rancuneus bezig
De Staat heeft volgens de volksvertegenwoordiger steeds tegenstrijdige verklaringen afgelegd en bij de oproep om op de comparitie aanwezig te zijn, heeft de Staat verstek laten gaan. Uiteindelijk heeft kortgedingrechter Ingrid Chhangur-Lachitjaran vonnis geveld. Volgens de parlementariër is de Staat bewust weggebleven, omdat zij geen argumenten had om haar handelswijze te staven. ‘Het was niets anders dan politieke rancune’, benadrukte Jogi
Jogi zegt twee drie jaar lang met alle drie reeds ontheven ministers, Martinus Sastroredjo, Simon Martosatiman en Ginmardo Kromosoeto, van het ministerie te hebben gesproken. Deze gesprekken leverden uiteindelijk geen positief resultaat op. Namens de belanghebbenden werd toen besloten om een advocaat in de arm te nemen. Het gerechtelijk proces dat in maart 2013 werd ingediend, heeft iets meer dan een jaar geduurd, waardoor op 10 juli de kortgedingrechter in het voordeel van Jogi besliste. Het vonnis heeft het DNA-lid vorige week in handen kunnen krijgen.
Oorspronkelijk ging het om 80 ha grond, die Jogi had verkaveld voor 155 mensen. Jogi had het stuk grond bij het ministerie namens de belanghebbenden aangevraagd. In het verzoek had hij de toenmalige minister gezegd om het terrein te verkavelen en te doen uitgeven voor tuinbouwdoeleinden aan hen die in aanmerking komen. Als parlementariër mag Jogi wel voordrachten doen, maar uiteindelijk beslist het ministerie aan wie de gronden worden toegewezen. Alle adviezen van de nodige instanties waren hierna positief. Oud minister Jong Tjin Fa ging toen over om aan al deze mensen een bereidverklaring te geven. Als aan al deze voorwaarden is voldaan, moet welke minister van RGB dan ook de grondhuurbeschikking geven. Volgens Jogi mag elke burger een verzoek richten naar de overheid. Voor elke dag dat de Staat nalaat uitvoering te geven aan het vonnis, zal zij aan alle 65 personen afzonderlijk een dwangsom moeten betalen van SRD 1000 per dag tot het maximumbedrag van SRD 100.000 is bereikt. Relyveld heeft ook pas laten weten dat zijn ministerie momenteel 300 rechtszaken tegen zich aangespannen heeft gekregen.
FR

error: Kopiëren mag niet!