AYO richt zich op lesbische en biseksuele vrouwen in Suriname

AYO (Accept Your Orientation) is een nieuw project voor lesbische en biseksuele vrouwen in Suriname die worstelen met hun seksuele oriëntatie. Oprichter, ontwikkelaar en trainer van AYO, Amanda Kuhuwael, zegt dat zij enige tijd terug merkte dat er vrij veel vrouwen in Suriname zijn die niet weten om te gaan met gevoelens die te maken hebben met hun seksuele oriëntatie, indien deze anders zijn dan de maatschappelijke standaard. Tot dit besef kwam zij tijdens haar praktijkwerk als stagiair ‘Klinische Psychologie’ bij het Psychiatrisch Centrum Suriname(PCS). Cijfermatig is nog geen onderzoek gedaan naar de grootte van deze groep vrouwen, maar volgens Kuhuwael is de groep lesbische en biseksuele vrouwen niet zo klein als we denken. Toen Kuhuwael merkte dat de meeste van deze vrouwen geen raad wisten met hun gevoelens en dat er geen instantie aanwezig was om in de behoefte van begeleiding van deze groep vrouwen te voorzien, besloot zij om, samen met een collega, AYO op te richten. Het project AYO wordt uitgevoerd in samenwerking met Molemann Psychologen Suriname, en staat onder leiding van psycholoog Deirde Blom. Tijdens de zeven discussieavonden van AYO wordt gewerkt aan het vergroten van de zelfacceptatie van de deelneemsters. Elk gesprek heeft een eigen thema zoals´vooroordelen´, ´relaties´, ´coming out: ja of nee’, en ´familie´.
Door nieuwe trainers met een hulpverleners achtergrond op te leiden wordt een brug geslagen tussen het Surinaamse sociale werkveld en deze voor hen nog volledig onzichtbare groep. Na de zeven sessies zijn de dames klaar en kan men overgaan tot een nieuwe groep. De groepen worden bewust klein gehouden zodat er genoeg aandacht aan de deelneemsters kan worden besteed. De reden waarom lesbische en biseksuele vrouwen in Suriname minder zichtbaar zijn dan homoseksuele en biseksuele mannen, ligt volgens de psycholoog in de diepgewortelde ‘taboegedachte’ en het feit dat de maatschappelijke druk bij vrouwen waarschijnlijk net iets zwaarder weegt dan bij de mannen. De vrouwen proberen hun seksuele geaardheid te onderdrukken of geheim te houden. Het probleem dat je dan krijgt is dat er een hele groep vrouwen ontstaat, die zich niet kan of durft te uiten waardoor de mentale gezondheid daaronder lijdt. Het gaat er bij AYO niet om dat de vrouwen zo nodig ‘uit de kast’ moeten komen, maar dat zij moeten leren omgaan met hun gevoelens zodat zij zich beter kunnen gaan voelen over zichzelf. Het helpt al heel veel als je erover kunt praten, meent de Kuhuwael, en dat is wat AYO aanbiedt: praatgroepen waarbij vrouwen hun gevoelens kwijt kunnen. Tegelijkertijd krijgen ze psychologische begeleiding en diepere inzichten in en richtlijnen met betrekking tot hoe om te gaan met hun seksuele geaardheid. Voor geïnteresseerde vrouwen is AYO te vinden op Facebook.

error: Kopiëren mag niet!