TAS houdt stakeholdersmeeting in kader van ontwikkeling Strategisch Businessplan

1 TAS houdt Stakeholders meeting in kader van ontwikkeling Strategisch BusinessplanDe Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) heeft gisteren een stakeholdersmeeting gehouden in de Ballroom van Royal Torarica. Deze meeting was in het kader van de ontwikkeling van een Strategisch Businessplan voor de komende vijf jaren voor de telecom waakhond. Volgens president-commissaris van de TAS, Michel Amafo, is de autoriteit momenteel inderdaad in een ontwikkelingsfase dat van een moderne toezichthouder wordt vereist.
Het doel van dit businessplan zal zoals aangegeven, gericht zijn op het uitstippelen van de toekomstvisie van de TAS. Volgens minister van Transport, Communicatie & Toerisme Falisie Pinas zal dit businessplan de basis moeten vormen om te komen tot ontwikkeling als facilitator van de telecomsector. Het stimuleren van public private partnership is daarom ook de hoofdreden waarom het ministerie het noodzakelijk heeft gevonden de stakeholders uit te nodigen om hun bijdrage hieraan te leveren. Het gaat om de uitvoering van de doelstellingen, zoals vastgelegd in het Ontwikkelingsplan van de regering 2012-2016. Verder geeft de regering volgens Pinas ook aan dat de TAS erop zal toezien dat de telecombedrijven hun infrastructuur verder uitbreiden en bereikbaar zijn voor alle Surinamers. Sedert de liberalisatie van de telecomsector in 2007 en de openstelling van de markt voor twee andere mobiele providers is voor de TAS, die in 1998 werd ingesteld, de taak weggelegd om op een effectieve wijze als toezichthouder en facilitator binnen de sector op te treden.
Volgens de TCT-minister streeft zijn ministerie naar een aantal doelen. Zo gaat zij voor het vergroten van de bewustwording van de samenleving binnen de communicatiesector; de ontsluiting van het binnenland en de districten; de ICT verder ter hand nemen; het finaliseren van de Wet Elektronische Communicatie; het ontwikkelen van een nationale breedbandstrategie; het begeleiden en opzetten van een internet exchange point (ISP); het stimuleren en toepassen van local en international roaming etc. Volgens de bewindsman is het streven van de regering erop gericht om samen met alle stakeholders en belanghebbenden deze doelen te realiseren.
Volgens Cyril Soeri van het accountantskantoor Tjong A Hung valt het Strategisch Businessplan formeel binnen de conceptwet elektronische communicatie welke in februari is opgemaakt, maar nog niet formeel aan de Nationale Assemblee is aangeboden. Hoewel de wet nog niet definitief is, bestaat de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat de TAS datgene doet wat van haar verwacht wordt. De Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) heeft daarnaast enkele doelstellingen die voor 2020 gerealiseerd moeten worden.
FR

error: Kopiëren mag niet!