Suriname ontvangt US$400.000 voor controle en rechtshandhaving bij verdovende middelen

Suriname ontvangt US$400.000 voor controle en rechtshandhaving van verdovende middelenIn de vergaderzaal van het ministerie van Justitie & Politie vond gisteren de ondertekening plaats van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Surinaamse overheid ter zake de controle en rechtshandhaving bij verdovende middelen. Deze overeenkomst is een voortzetting van de overeenkomst die de partijen reeds op 29 september 2011 hadden getekend. Hiermee heeft de Amerikaanse regering het oorspronkelijke bedrag opgeschroefd naar US$ 400.000. Korpschef Humphrey Tjin Liep Sjie, die samen met procureur-generaal Subhaas Punwasi, minister Edward Belfort van Justitie & Politie en ambassadeur Jay Anania van de Verenigde Staten van Amerika zijn handtekening op de overeenkomst plaatste, gaf aan dat Suriname een lange samenwerking heeft met de VS, waardoor Suriname heel veel voordeel heeft kunnen behalen.
De institutionele versterking is datgene waarop Suriname zich het meest concentreert. Recentelijk heeft het Korps Politie Suriname nog een groep van 16 officieren voor trainingen in de bestrijding van huiselijk geweld naar de VS gestuurd. Deze overeenkomst zal het KPS ook verder gestalte geven in de toekomst. Volgens pg Punwasi brengt de overeenkomst naar voren dat zowel Suriname als de VS met elkaar willen samenwerken op gebieden waar wij elkaar kunnen ondersteunen.
Volgens de VS ambassadeur begrijpen de Surinaamse partijen dat er actief samengewerkt moet worden om de grensoverschrijdende criminaliteit, terrorisme, narcotica en witwassen van geld tegen te gaan. In de laatste tien jaren heeft het Noord-Amerikaanse supermacht meer dan US$2000.000 gecommitteerd voor technische assistentie aan Suriname. Dit is met inbegrip van de training aan het KPS in ethiek en leiderschap, sponsering van verschillende mensen voor participatie aan regionale en internationale rechtshandhavingsconferentie, donatie mobiele drug intradiction unit, ondersteuning aan het DNA forensisch laboratorium, sponsoring managementtrainingen aan gevangeniswezen, trainingen in anti money laundering etc. Anania begrijpt dat er nu toch meer gedaan moet worden. Minister Belfort benadrukte dat hij ‘full power’ van president Desi Bouterse heeft gehad om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. Nu het bedrag is opgeschroefd, weet de bewindsman dat de weg voor de politie open is om met de deur in huis te vallen.
FR

error: Kopiëren mag niet!