Oudste voetbalclub 95 jaar

1 Voorwaarts 1
1 Voorwaarts 2SV Voorwaarts, Suriname’s oudste voetbalvereniging, is vandaag 95 jaar geworden. Kenneth Oostwijk die sinds 1978 in het bestuur zit en nu ondervoorzitter is, duikt even terug in de historie. De vereniging is begonnen toen enkele vrienden van de Hendrikschool het initiatief namen om een voetbalploeg op te richten. Zij hebben de ploeg toen de naam van Voorwaarts gegeven. Er werd vroeger gevoetbald op het Oranjeplein, nu het Onafhankelijkheidsplein. Daar was dan het stadion van Voorwaarts. De vrienden die bij elkaar kwamen, zijn gebleven met de vereniging en de naam is voor altijd gebleven. In die periode van de jaren ‘20, waren het meer de dokteren en onderwijzers, de intellectuelen van die periode die toen voor Voorwaarts speelden. Dit komt omdat de Hendrikschool in die jaren samen met de Paulusschool, ‘de school’ was waar een ieder naar toe wilde. Pas later is het gaan uitbreiden waardoor je andere personen kreeg bij de vereniging. Hierdoor veranderde Voorwaarts in een volksclub.
Voorwaarts is in 1920, 1927, 1936, 1947, 1952, 1957, 1977 en voor het laatst in 2002 kampioen van Suriname geworden. In 1952 en 1957 is zij ongeslagen kampioen geworden. Verder waren er een paar iconen binnen de vereniging, die tot de dag van vandaag bekend staan in de samenleving. Voorwaarts had een doelman met de mooiste bijnaam. Cornelis Graanoogst was zo geweldig dat hij zweefde van paal tot paal, waardoor hij de bijnaam kreeg van Engel Gabriel. Ook is SV Voorwaarts de eerste vereniging geweest die een wedstrijd met 18-0 heeft gewonnen. Zij won met deze monsterscore van Bintang Merah, een ploeg uit Saramacca. Ook is de geelzwarte formatie de eerste vereniging geweest waarvan de doelman zijn collega aan de andere kant verschalkte. Dat was de goalie Roy Belfor die in de wedstrijd tegen Robinhood, met een uit de hand getrapte bal doelman Saimo in het andere doel verschalkte. Dit gebeurde in de vijftiger jaren. Ook heeft Voorwaarts in Concacaf-verband de hoogste score gehad, waarbij Voorwaarts met 12-0 won van Christainburg uit Guyana. De tweede wedstrijd eindigde 8-0. Dit gebeurde in de jaren ’70.
In de jaren ’90 heeft de ploeg gestaan onder de sterke voorzitter Harry Bhoedjawan, onder wiens leiding de ploeg nu ook een eigen sportcomplex heeft. De leuze in het stadion is ‘Ini wi egi oso, wi na basi’. Op dit moment speelt Voorwaarts in de SVB Eersteklasse, nadat ze twee seizoenen terug gedegradeerd is uit de Hoofdklasse. Vandaag is er een receptie in het stadion van Voorwaarts.

error: Kopiëren mag niet!