NRCS wil mausoleum in Fort Zeelandia opzetten

De Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) wil Fort Zeelandia onder haar beheer hebben. Dit zegt de voorzitter van de NRCS, Armand Zunder, in gesprek met Dagblad Suriname. Fort Zeelandia is volgens de NRCS-voorzitter het symbool geweest in de koloniale tijd van de onderdrukking van de afrikanen. Daar zijn er bijna dagelijks Afrikanen gemarteld en zijn er duizenden afrikanen ter dood gebracht. Dit is waarom Fort Zeelandia een heilige plek voor de nazaten van de afrikanen is. De NRCS is een presidentiele commissie en valt volgens Zunder onder het Kabinet van de President. Daarom heeft de NRCS besloten om president Desi Bouterse te vragen om een besluit te nemen, waardoor dit fort in handen wordt gesteld van de reparatiecommissie. De NRCS stelt voor om op de centrale plek waar deze gruwelijke daden werden gepleegd een mausoleum op te zetten. Het mausoleum zal daarnaast 24 uur worden bewaakt door de personen van de gewapende machten als eerbetoon aan de duizenden mensen die daar de dood zijn ingejaagd, gemarteld en vernederd. De bedoeling is dat de NRCS een professionele leiding aanstelt om het dagelijkse management op zich te nemen. De NRCS gaat volgens Zunder geen beheersdaden uitvoeren. Dit gaat door een professionele organisatie gebeuren. De brief is volgens Zunder intussen al onderweg naar het staatshoofd en zal hij uiterlijk volgende week over de brief kunnen beschikken.
Kwestie herstelbetalingen gaan een goede kant op
De kwestie met betrekking tot de herstelbetalingen gaat volgens de NRCS-voorzitter een goede kant op. Volgens Zunder hebben Caricom-leiders dit vraagstuk in juli 2013 op de agenda geplaatst en heeft het vraagstuk steeds op opeenvolgende Caricom-meetings op de agenda gestaan. Bij de laatste meeting in Antigua waren van Surinaamse zijde vicepresident Robert Ameerali en minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken erbij. Volgens de NRCS-topman is toen door de Caricom-leiders aangegeven dat er een brief zou uitgaan naar de regeringen van Frankrijk, Engeland en Nederland, waarin de landen gevraagd worden om gesprekken met betrekking tot deze kwestie aan te gaan. Dit was op basis van een tienpunten programma dat de Caricom-leiders hebben goedgekeurd. Het gesprek zal volgens Zunder voor eind van dit jaar of begin volgend jaar moeten volgen.
De Surinaamse jurist Guno Rijssel heeft onlangs laten weten dat hij een veel beter resultaat verwacht als Suriname zelfstandig een claim bij Nederland indient, met begeleiding van Surinaamse advocaten. De relatie tussen Suriname en Nederland is volgens hem heel anders dan die van Engeland met zijn voormalige koloniën. Rijssel is geen voorstander van een gezamenlijke aanpak van de voormalige koloniën, verenigd in de Caribische Gemeenschap (Caricom), om een gezamenlijke claim in te dienen. Volgens Zunder heeft Rijssel niet de bevoegdheid om te stellen welke aanpak er nodig is om de herstelbetalingen af te dwingen. Dit is de taak van de Caricom-leiders. Bovendien werken de Caricom-leiders met het principe van ‘samen uit, samen thuis’. ‘Het kan dus niet zo zijn dat je voor gemakkelijke dingen zelf je dingen gaat doen en voor minder gemakkelijke dingen gezamenlijk gaat werken’, aldus Zunder.

error: Kopiëren mag niet!