Twee leerkrachten voor St. Antoniusschool Galibi

Van l.n.r: directeur Ricardo Kenswil, wnd. schoolhoofd Nelly Aloema en technisch adviseur Peter Tapoka
Van l.n.r: directeur Ricardo Kenswil, wnd. schoolhoofd Nelly Aloema en technisch adviseur Peter Tapoka
Er komt een nieuw schoolhoofd en een nieuwe leerkracht dit jaar voor de school van Galibi. Dit zei de heer Ricardo Kenswil, directeur van het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO), bij een tweedaags werkbezoek aan het dorp. Ook was er een onderhoud met de verschillende actoren in het dorp. Tijdens deze bijeenkomst werd breedvoerig gesproken over problemen aangaande de school. Er zijn drie nieuwe gebouwen met zes woonunits die onbewoond zijn. De gebouwen zijn bedoeld voor gekwalificeerde krachten. De directeur geeft toe dat het geen gemakkelijke taak is om zulke medewerkers te vinden. Een van de ruimtes zal speciaal ingericht worden voor onderwijsconsulenten van het RKBO. Bij de aanvang van het nieuwe schooljaar komt er al een. Deze zal ervoor zorgen dat de relatie tussen de school en de ouders de boventoon zal voeren. Zij zal moeten zorgen voor een optimale ouderparticipatie, het upgraden van de leerkrachten en aandacht schenken aan drop-outs en zittenblijvers.
De directeur sprak verder van een uniformiteit van scholen op het gebied van leerstoffen en godsdienstonderwijs. Minstens een keer per kwartaal zal de kerk bezocht worden. De heer Kenswil wees de leerkrachten verder op hun maatschappelijke functie. Zo zal de leerkracht meer in contact moeten treden met de plaatselijke gemeenschap. Het dak van het schoolgebouw wordt aangepakt. Door het zoute water van de rivier zijn er minstens 36 zinkplaten onbruikbaar geworden. Er zijn minstens twee lokalen die regelmatig onder water lopen bij hevige regenbuien. Ook het plafond heeft een goede reparatie nodig. De school heeft inmiddels een schrijven gericht aan de ressortraad voor technische ondersteuning bij de renovatie. De school ontbeert ook een oudercommissie. Het dorpsbestuur zal in samenwerking met de schoolleiding, de oudercommissie in het leven roepen. Het is al een jaar dat er geen oudercommissie is op de school.
Om de kinderen bewust te maken van het milieu zal een kracht aangetrokken worden die het complex zal onderhouden. Het streven van het RKBO is erop gericht dat de leerlingen vertrouwd kunnen raken met de nieuwe technologische ontwikkelingen, de computer. Een ontwikkeling remmende factor is de stroomvoorziening van het dorp. Er is elektriciteit beschikbaar van zes uur ’s avonds tot elf uur ’s avonds. Een voorstel van het dorpsbestuur aan de leiding van het RKBO was om het woon- en het schoolgebouw te omrasteren. Twee van de nieuwe gebouwen zijn al van dievenijzer voorzien en alle drie hebben optimale watervoorziening. De leidinggevende van het RKBO was verder vergezeld van zijn technische adviseur.

error: Kopiëren mag niet!