Rol USA oorlogsmisdaden Palestina

Er circuleert op de social media een heel interessante foto over de weergave van de stemmingsresultaten in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties op 22 juli 2014. We lezen dat het gaat om een resolutie van de VN Mensenrechtenraad met als onderwerp ‘ensuring respect of international law in the PT including East Jerusalem’ vrij vertaald ‘waarborgen van het respect van internationaal recht in Palestijns territorium (PT) inclusief Oost Jeruzalem. Het blijkt dat van de 47 VN-lidlanden die in de Mensenrechtenraad participeren, 29 voor, 1 tegen (USA) en 17 zich onthielden van stemming. In haar communicatie naar buiten toe heeft de VN uitdrukkelijk aangegeven dat de USA het enige land is dat tegen de resolutie heeft gestemd. De USA stemde zo omdat in de Senaat enkele dagen terug door 4 senatoren, waaronder de Jood Chuck Schumer een resolutie werd ingediend om de aanvallen op Gaza door Israël goed te keuren als te zijn zelfverdediging. Deze senator heeft Israël opgeroepen om de mensen in Gaza economisch te ‘wurgen’. Hij meent dat de blokkade van de Gaza – iets dat de VN eergisteren heeft veroordeeld – gerechtvaardigd is. Als ze meewerken met de bezetting, dan zullen ze vooruitgang merken, was zijn beredenering. ‘De Palestijnen geloven niet in de Torah, ze geloven niet in David, dus ze denken niet dat het (Israël) ons land is’, zei hij om de ferme houding tegen Gaza te beïnvloeden. Een soortgelijke resolutie o.a. voorgesteld door het Joodse Huislid Steve Israël werd in het USA Huis van Afgevaardigden aangenomen.
In de VN Mensenrechtenraad zijn er 5 geografische gebieden met zetels. De Afrikaanse staten hebben 13 zetels, Azië Oceanië heeft er 13, Latijns Amerika en het Caribisch gebied 8, West Europa+ 7 en Oost Europa 6. Landen die zich onthielden van stemming bij de VN, hebben kennelijk op basis van een groepsafspraak gestemd. He gaat om o.a. de Europese landen Oostenrijk, Tsjechië, Estland, Frankrijk, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Montenegro, Roemenië, Macedonië en Engeland. De complete West Europa plus (met USA) en Oost Europa hebben tegen gestemd, met uitzondering van Rusland. De Afrikaanse landen Benin, Botswana, Burkina Faso en Gabon die ver liggen van het Midden Oosten onthielden zich van stemming. De Afrikaanse landen zijn verdeeld. Algerije en Marokko (Noord Afrika; Arabisch), Congo (Midden Afrika), Ivoorkust (West Afrika), buurlanden Ethiopië en Kenia (Oost Afrika), Namibië en Zuid Afrika (Zuidelijk Afrika) en Sierra Leone (West Afrika) stemden voor. Opmerkelijk is dat in Zuidelijk Afrika 2 landen dicht op elkaar voor stemmen en 1 zich onthoudt. Van de 9 landen die voor stemden, zijn 6 elkaars buren (3 maal 2) en zijn 2 elk buur van een land dat zich onthield. Uit de manier waarop de Afrikaanse landen hebben gestemd, blijkt dat met uitzondering van het noordelijk Arabisch gedeelte en West Afrika, het continent verdeeld is en er geen afstemming plaatsvindt binnen de kleinere Afrikaanse economische organisaties waarin de landen gebundeld zijn. Zo zitten Zuid-Afrika, Namibië en Botswana in de SADC, maar is er geen eenduidig standpunt. Hetzelfde geldt voor Sierra Leone, Ivoorkust, Burkina Faso en Benin die alle vier lid zijn van CEN-SAD en Ecowas, maar verdeeld zijn en Gabon en Congo die lid zijn van de Eccas. De Latijns-Amerikaanse en Caribische regio is eenduidig voor de resolutie. Japan onthield zich ook van stemming. In de case van Palestina is alleen Afrika verdeeld en dat is inherent aan het karakteristieke gebrek aan discipline. De Azië Oceanië-groep heeft voor gestemd behalve Japan en Zuid Korea, die in tegenstelling tot andere Zuid-Oost-Aziatische landen (Vietnam, China, Filippijnen) zich onthielden van stemming. De Brics-landen die op minimaal 3 continenten zitten, hebben allemaal voor gestemd. Volgens de VN is met de stemming waarmee de resolutie werd aangenomen beslist dat een onafhankelijk onderzoek komt voor mensenrechtenschendingen in het bezette Palestijnse gebied. De VN veroordeelt Israël dat het decennialang gefaald heeft om de bezetting van Palestijns territorium op te heffen. De resolutie veroordeelt de wijdverspreide, systematische en ernstige schendingen van mensenrechten en vrijheden. Ook wordt veroordeeld het geweld tegen burgers inclusief dat tegen 2 Israëlische. Israël moet de bezette Gaza-strook toegankelijk maken voor internationale humanitaire hulp. Gedurende escalaties in 2009, 2012 en nu in 2014 zijn vrouwen, kinderen, ouderen en personen met een beperking het meest slachtoffer. Sinds 7 juli 2014 zijn voor de VN Mensenrechtenraad 600 Palestijnen gedood en 3.504 gewond, tegenover 28 Israëliërs waaronder 2 burgers. In Gaza zijn 443 (74%) van de doden burgers, aldus de VN. De Hoge Commissaris Mensenrechten roept beide partijen op om internationaal humanitair recht in acht te nemen. Ze riep op onderscheid te maken tussen militaire en burgerdoelen en geen buitenproportioneel geweld te gebruiken. In bedekte bewoordingen riep de hoge commissaris de VS, de EU en andere landen die invloed hebben op de partijen om meer te doen dan tot nu toe gedaan. De speciale rapporteur die rapporteert over de mensenrechtensituatie in het bezette gebied, benadrukt wel dat het recht van de Palestijnen om zich te verzetten tegen bezetting niet rechtvaardigt dat men duizenden raketten en mortieren (minstens 2.000) afvuurt op de Israëlische bevolking. Israël trof in ruil 2.900 doelen in dezelfde periode. Circa 118.000 Palestijnen, iets meer dan de hele bevolking van Wanica, is gevlucht en verblijft in 77 scholen gerund door de VN. Dat is 6% van de Palestijnse bevolking en het dubbele van het hoogste aantal vluchtelingen in 2008 en 2009. De Gaza-bevolking kan nergens naar toe, omdat Israël 44 % van het gebied als verboden heeft verklaard. De VN-faciliteiten bieden nog geen veiligheidsgarantie. Inmiddels zijn 18 medische faciliteiten, waaronder 5 van de VN, geraakt door Israelische kogels.

error: Kopiëren mag niet!