Orde van Advocaten sinds 2010 niet vertegenwoordigd in Raio-raad

De Raio-raad heeft sinds 31 december 2010 geen vertegenwoordiger van de Orde van Advocaten gehad. Dit zegt advocaat Ronald Kensmil in gesprek met Dagblad Suriname. Hofpresident Iwan Rasoelbaks heeft onlangs in de media aangegeven dat de Raio-raad al een tijdje niet functioneert en niet is bemand. Kensmil geeft aan dat hij op 1 januari 2006 door de orde was afgevaardigd, waarna hij door de toenmalige minister van Justitie en Politie voor de duur van vijf jaar tot lid van de Raio-raad werd benoemd. Deze raad heeft uiteindelijk de taak om de kandidaten te selecteren voor de rechtersopleiding. De reden waarom de orde van advocaten geen leden heeft afgevaardigd, ligt volgens Kensmil bij de orde zelf. In 2012 werd hij door de toenmalige president van het Hof van Justitie, Cynthia Valstein-Montnor, nog benaderd om een oplossing te zoeken, waardoor de raad weer voltallig kon zijn. In 2013 heeft hij voor het laatst nog vernomen dat de Orde van Advocaten niet vertegenwoordigd was in de Raio-raad.
Hofpresident en procureur-generaal hebben ambtshalve altijd zitting
De Raio-raad bestaat volgens de advocaat uit de president van het Hof van Justitie, de procureur-generaal, een vertegenwoordiger van het ministerie van Justitie & Politie, een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie, een vertegenwoordiger van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, een lid van het Hof van Justitie en een lid van de Orde van Advocaten. De hofpresident functioneert als voorzitter van de raad, terwijl de procureur-generaal als vicevoorzitter dient. Wat de raadsman verbaast, is hetgeen hofpresident Iwan Rasoelbaks onlangs heeft beweerd dat de raad helemaal niet bemenst is, terwijl de hofpresident en de procureur-generaal ambtshalve altijd zitting hebben in de raad.
Rechter Albert Ramnewash, die eerder vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd als lid van de Raio-raad is afgezwaaid, is ook dezelfde mening toegedaan. Volgens de magistraat zou hij ook niet zeggen dat de raad niet functioneert, als één van deze vertegenwoordigers niet aanwezig zou zijn. “Als er een aanvaardbare reden is waarom zij niet kunnen participeren, dan betekent het niet dat de zaak dient op te houden”, benadrukte de rechter. Volgens Kensmil zou het beter zijn als de hofpresident zou hebben gezegd dat de bemensing van de Raio-raad niet volledig is. “Dat zou een heel ander betekenis hebben”, zegt Kensmil. Hij heeft onlangs ook nog gehoord dat de vertegenwoordiger van de universiteit vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd ook heeft afgehaakt. De minister van Justitie en Politie is de belangrijkste schakel als het erop aankomt om leden voor de Raio-raad te benoemen.
FR

error: Kopiëren mag niet!