‘Ook zij’ streeft naar meer vrouwelijk leiderschap

ZEKER Ook zij. 1‘Ook zij’ houdt aanstaande vrijdag haar eerste debat. De campagne met als doel meer vrouwelijk leiderschap bij de verkiezingen van 2013 zal de positie van de vrouw in de politiek moeten verbeteren. De campagne werd op 31 mei gelanceerd en bij die gelegenheid maakte de trekker van het project, Karin Refos, al bekend dat er een serie debatten gepland is. Het project ‘Meer Vrouwelijk Leiderschap in 2015’ heeft tot doel het stimuleren van meer vrouwelijk leiderschap op politiek bestuurlijk niveau, binnen het bedrijfsleven en in andere sectoren. Daarnaast wordt ernaar gestreefd dat minstens 30% van de verkiesbare plaatsen bij de verkiezingen van mei 2015 bestaat uit vrouwen, en dat de invulling van 30% binnen andere sectoren per 2015 ook een feit mag zijn.
Het programma wordt live uitgezonden vanaf 20.00 uur op de STVS en de SRS. De voorzitters van de organisaties van het bedrijfsleven zullen heel kort aangeven waarom het belangrijk is dat vrouwen in de besturen komen van de Kamer van Koophandel, de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa). Dit betekent volgens Refos dat ze geen discussie meer voeren of het belangrijk is dat vrouwen komen, ze komen alleen aangeven dat het belangrijk is dat vrouwen moeten komen. Volgens Refos hebben in 2014 teveel bedrijven vrouwen in dienst om te kunnen zeggen dat zij niet in de besturen worden vertegenwoordigd. Daarnaast zijn volgens de campagneleider bij de verkiezingen van 2010 slechts 9.8% (5 zetels) van de 51 zetels van het parlement naar vrouwen gegaan.
Na de verkiezingen van 2010 zijn er in totaal 34 vrouwen in de districtsraden (29,6%), terwijl 30,6% van de voorzitters van ressortsraden vrouw zijn. Er zijn per district wel grote verschillen te zien. Paramaribo heeft 52,4% vrouwen in de districtsraad; Nickerie heeft 0% vrouwen in de districtsraad, maar 2 van de 5 ressortraden (40%) in Nickerie worden wel voorgezeten door vrouwen. Coronie heeft 42,9% vrouwen in de districtsraad, maar geen van de 3 ressortraden heeft een vrouw als voorzitter. Marowijne geeft min of meer hetzelfde beeld als Coronie: 44,4% vrouwen in de districtsraad, maar geen van de 6 ressortraden heeft een vrouw als voorzitter. Per 1 januari 2014 telt Caricom in totaal 227 vrouwelijke ministers
Volgens Charlene van Varsseveld van de Stas zullen deze debatten om de 2 maanden gehouden worden. Het eerstvolgende debat na 25 juli is op 26 september. Daarna weer op 24 november (te Tori Oso), 28 februari 2015 te Atjoni en 16 mei 2015 in het parlement. De debatten zullen steeds worden uitgezonden door de STVS en de SRS.
FR

error: Kopiëren mag niet!