Minister RO op werkbezoek in Galibi

Minister RO op werkbezoek in GalibiDe minister van Regionale Ontwikkeling (RO), Stanley Betterson, bracht op zaterdag een werkbezoek aan de dorpen Christiaankondre en Langamankondre in het district Marowijne. Hij werd ontvangen in het gebouw van de bestuursdienst. Tijdens de bijeenkomst haalde de parlementariër Ramses Kajoeramari ook het personeelstekort bij de bestuursdienst aan. Momenteel functioneert er maar één onderbestuursopzichter bij deze dienst. In het verleden kon de gemeenschap zonder enig probleem bij de dienst aankloppen voor hulp of begeleiding. Ook ontbeert de bestuursdienst momenteel een dienstboot. Om diensten van de Staat uit te voeren, is men aangewezen op particulieren die dan voor het transport per boot zorgen. Het gemeenschapshuis waar er allerhande vakantie- en feestactiviteiten plaatsvinden, is helemaal aan vervanging toe, evenals de elektriciteitsvoorziening van het dorp. Ook gaf Kajoeramari een kort verslag van de onlangs ondertekende cultuurovereenkomst met de gemeenten Awala-Yalimapo in Frans-Guyana. Er is op dit moment een sportveld in de maak dat gerealiseerd wordt middels financiële ondersteuning van het Staatsolie Sportfonds. Bij Radio Galibi ontbreken nog enkele structurele hervormingen. De watervoorziening van de gemeenschap is goed, maar er moeten nog enkele mankementen aangepakt worden. Het waterleidingnetwerk is aangesloten op een eigen lichtgenerator, er zijn zonnepanelen en een elektriciteitsnet.
Aan de minister zijn een begroting en tekening aangeboden voor een nieuw op te zetten gemeenschapshuis. Na de formele bijeenkomst bezocht de minister de projecten, waaronder het waterleidingsnet dat mede is gefinancierd uit de middelen van het Fonds Ontwikkeling Binnenland. Daarna bracht de minister met zijn delegatie een bezoek aan het gemeenschapshuis op de grens tussen Langamankondre en Christiaankondre, de polikliniek en de school. De bewindsman was vergezeld van de districtscommissaris Theodorus Sondrejoe en zijn staf. De minister heeft beloofd de zaken te zullen bestuderen en afhankelijk van de beschikbaarheid van de financiële middelen te werken aan het terugdringen van de aangehaalde probleemsituaties in het dorp. “De boodschap is zeer duidelijk”, zei hij.

error: Kopiëren mag niet!