Drie cursisten raio afgevoerd

Drie cursisten RAIO opleiding afgekeurdHet oordeel is uiteindelijk toch gevallen. Uit de groep van acht deelnemers van de cursus ‘rechterlijke ambtenaar in opleiding’ (raio) zijn drie door het ministerie van Justitie en Politie bedankt. De reden die hiervoor wordt gegeven, is dat deze drie cursisten niet zouden voldoen aan de gestelde eisen. Dagblad Suriname verneemt dat Mellisa Seenacherry, de partner van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, ook tot de groep van drie behoort. Harish Monorath, parlementariër en deken van de Orde van Advocaten, heeft in een eerder gesprek met de krant aangegeven dat hij een tweede antecedentenonderzoek voor alle acht cursisten niet nodig achtte. Volgens Monorath zou het niet raadzaam zijn om na vier jaar zoveel kapitaal in deze mensen geïnvesteerd te hebben, een deel van hen na een antecedentenonderzoek af te keuren. Uiteindelijk is door dit besluit de vierjarige opleiding, die in 2010 was gestart, voor deze drie personen toch een verspilling.
Tweede antecedentenonderzoek was niet nodig
Parlementariër Carl Breeveld gaf gisteren kort voor aanvang van de huishoudelijke vergadering in De Nationale Assemblee (DNA) in gesprek met Dagblad Suriname te kennen dat hij het jammer zou vinden als zaken met betrekking tot deze mensen bij de eerste screening niet goed waren. Uiteindelijk gaat het volgens hem om peperdure opleidingen. Het bedanken van deze mensen wil uiteindelijk zeggen dat er slecht was geselecteerd. Het kan volgens de DOE-parlementariër wel dat er andere zaken zijn die ten grondslag liggen aan de afwijzing, maar dat zou nog onderzocht moeten worden. Het tweede antecedentenonderzoek was volgens hem in principe ook niet nodig, omdat hij het niet inziet waarom men dat zou doen als dat van te voren al was verricht. Dat zou anders zijn als het echt dringend was, waarbij nu pas ontdekt zou zijn dat een cursist een strafbaar feit heeft begaan. De volksvertegenwoordiger zal hierover vragen stellen aan de minister van Justitie en Politie.
Ontevreden cursisten mogen naar de groene tafel
DNA-lid Andre Misiekaba zegt juist dat er gekeken moet worden naar de argumentatie die minister Belfort op tafel heeft gelegd om op basis daarvan een oordeel te vellen. De volksvertegenwoordiger kan zich heugen dat deze zaak nog tijdens de begrotingsbehandeling besproken is en dat de bewindsman had aangegeven dat hij een tweede antecedentenonderzoek zou laten doen. Op basis daarvan, zou hij mensen uit de opleiding halen. Misiekaba heeft niet gezien wat de motivering van de minister is. De minister uitte zich in allerlei vage bewoordingen en verdachtmakingen in de DNA. De mogelijkheid voor de bedankte cursisten staat volgens Misikaba altijd open om naar de groene tafel te stappen.
De algemene beginselen van behoorlijk bestuur zeggen dat als iemand toegelaten wordt tot de opleiding en hij of zij de opleiding goed heeft doorlopen, die dan het recht heeft om toegelaten te worden tot de functie waarvoor degene is opgeleid. Terwijl drie aanstaande rechters zijn bedankt, moeten arrestanten en rechtzoekenden langer op de verdere behandeling van hun zaak wachten. De rechterlijke macht kampt met een flink tekort aan zittende magistraten. Daarnaast rijst de vraag of het afkeuren van Mellisa Seenacherry als rancune kan worden gezien. Parlementariër Radjkoemar Randjietsing (VHP) heeft dit probleem al eerder in DNA aangekaart. Minister Belfort haalde tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement aan dat de regering een verantwoordelijke regering is en geen personen tot rechter zal benoemen die daarvoor niet in aanmerking komen. Ook wordt gekeken naar het opstarten van een verkorte opleiding voor personen die tenminste vier jaar ervaring hebben binnen de rechtspraak. Justitie en Politie heeft intussen een procedure ingezet voor het aantrekken van meer griffiers en deurwaarders bij het Hof van Justitie.
FR

error: Kopiëren mag niet!