Zeker 30 lijken moeten opgehaald worden

Een functionaris van het mortuarium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) verklaart tegenover Dagblad Suriname dat er nog ongeveer 30 lijken opgehaald moeten worden. Een deel daarvan is ongeïdentificeerd. ‘Dat men moet overgaan tot het begraven van de lijken is niet een besluit dat het mortuarium moet nemen’, benadrukt de functionaris. Het mortuarium is niet de bevoegde instantie. ‘Slechts de procureur-generaal kan de toestemming daartoe verlenen’, zegt de functionaris. De pg krijgt maandelijks een lijst met de lijken die over een periode van zes weken niet zijn opgehaald. Het mortuarium houdt de lijken en wacht op het beleid van de pg. ‘De koeling moet blijven draaien en er wordt ruimte ingenomen. Dat alles is op staatskosten.’ Het mortuarium is een tijdelijke opslagplaats van stoffelijke resten. Lijken worden naar het mortuarium gebracht, omdat het lijk over een bepaalde tijd tot ontbinding overgaat. ‘Er is voldoende plaats voor overledenen’, geeft de functionaris verder aan. Het AZP-mortuarium is het grootste in Suriname.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!