Echtpaar Kedar samen gecremeerd

IFVolgend jaar zou het echtpaar Kapieldew Kedar en Sabitri Kedar-Jhinkoerai het heuglijk feit herdenken dat ze 60 jaar terug in het huwelijksbootje waren gestapt. Helaas, zover is het niet gekomen. Gisteren zijn zij, omringd door kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, familieleden, vrienden, buren en kennissen op hun brandstapel gelegd op het crematieoord te Weg naar Zee. Beide op één brandstapel. Verdriet, ongeloof en verbijstering was op ieders gezicht af te lezen.
Afgelopen week woensdag is het echtpaar op brute wijze om het leven gebracht door hun zoon. Rustig liggend in de hangmat deden zij hun middagdutje toen zij op lafhartige wijze werden gekapt. De echtgenoot stief ter plekke, terwijl de echtgenote kort na aankomst in het ziekenhuis het leven liet. Deze lafhartige daad bezorgde rillingen bij buurtbewoners. Ze kunnen het niet vatten dat een zoon in staat is om zijn eigen ouders op zo een lafhartige wijze om het leven te brengen. Op dezelfde dag heeft hij zich vrijwillig overgegeven aan de politie.
In de kleuren van rouw, zwart en wit, is er een tent opgetrokken waar elke avond een dienst wordt gehouden om de familie te troosten en te bemoedigen. Gisteren, op de dag van de crematie, was het een komen en gaan van mensen om de laatste eer te betuigen aan het echtpaar. Daar lagen ze dan in de kisten, naast elkaar. Kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, familieleden, vrienden, buren en kennissen hadden geen keus dan verslagen toe te kijken dat een parel van een vader en moeder, een pracht van een oma en opa, zus en broer is heengegaan.
De Nederlandse pers heeft dit triest incident breed uitgemeten. Ook in het Caraibisch gebied is er veel aandacht aan geschonken. Binnen de totale Surinaamse gemeenschap heerste er verbijstering na het voorval. De afgebrande woning waarin het echtpaar verbleef, staat er zeer verlaten, leeg en kil bij. Indien de muren konden praten, zouden zij ook hun tranen nauwelijks kunnen bedwingen om het leed en pijn dat is toegebracht aan het echtpaar. Dagblad Suriname wenst de nabestaanden veel sterkte toe met dit smartelijk verlies.

Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!