Suriname draagt voorzitterschap Unasur op 22 augustus over

Op 22 augustus 2014 wordt het voorzitterschap van de Unasur door president Desi Bouterse overgedragen aan president Jose Mujica van Uruguay. Dit zal plaatsvinden tijdens een Unasur-staatshoofdenvergadering, waar zoals gebruikelijk alle Zuid-Amerikaanse leiders aanwezig zullen zijn. De vergadering wordt gehouden in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay. Volgens president Bouterse zijn de overige lidstaten allemaal positief over de wijze waarop Suriname leiding heeft gegeven aan de Unasur. Suriname kreeg bij haar aantreden als voorzitter van de Unasur een verdeeld blok op bezoek in Paramaribo. De directe aanleiding daartoe was het afzetten van Fernando Lugo, president van Paraguay, een jaar daarvoor. Het directe gevolg was dat Paraguay uit de Unasur werd gezet. Onder voorzitterschap van Suriname werd Paraguay weer opgenomen als lid van de Unasur.
Nog geen consensus over secretaris-generaal
Het is Suriname echter niet gelukt een nieuwe secretaris- generaal aan te stellen. Deze kwestie speelt sinds vorig toen Suriname het voorzitterschap overnam van Peru. Er zijn twee kandidaten naar voren geschoven door Bolivia en Peru, maar deze landen konden geen consensus bereiken over een kandidaat. Suriname had gehoopt om nog onder haar voorzitterschap een nieuwe secretaris-generaal te kiezen. Naast het feit dat de huidige secretaris-generaal, Jose Ali Rodriguez Araque, veel langer aanzit dan aanvankelijk de bedoeling was, wil hij zelf vanwege gezondheidsredenen overdragen.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!