Minov begint binnenkort met uitbetaling gelden NSO

De Raad van Ministers (RvM) heeft een raadsvoorstel goedgekeurd om financiële middelen vrij te maken voor het project Naschoolse Opvang (NSO). Directeur Robert Peneux van Onderwijs bevestigt tegenover de krant dat de ministerraad inderdaad een bedrag heeft goedgekeurd om de problemen van de NSO op te lossen. Echter wenste de onderwijsdirecteur geen details te verschaffen over het exacte bedrag dat is goedgekeurd. Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) zal binnen de kortste tijd beginnen om de achterstallige betalingen met betrekking tot dit project in te lopen.
Het Minov is volgens Peneux al een tijdje bezig om de problemen met betrekking van de NSO in het binnenland op te lossen. Dit is zelfs voordat BEP-parlementariër RonnyAsabina op 19 juni zijn brief naar het ministerie had gestuurd. In zijn schrijven heeft Asabina de vinger op de zere plek gelegd en een aantal zaken, dat niet goed wordt gedaan op onderwijsgebied in het binnenland, aangehaald. Asabina heeft de minister er ook op gewezen dat de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van naschoolse opvang niet alleen in de kusstreek ingevoerd moeten worden, maar ook in het binnenland. Daarnaast beschikt de volksvertegenwoordiger over informatie dat alle scholen in het ressort Tapanahony en Patamakka maandenlang naschoolse opvang ontberen. Volgens hem is er nog steeds sprake van achterstallige betalingen. Hij meent te weten dat er leerkrachten zijn en dienstverleners die niet zijn uitbetaald, terwijl zij maandenland hebben gewerkt en of diensten hebben verleend ten behoeve van het project.
De onderwijsproblematiek in het binnenland is volgens Peneux geen eenvoudig probleem. Het is iets dat zich al twintig jaar voordoet en dus niet iets dat door toedoen van de huidige regering is ontstaan. Voorgaande regeringen hebben volgens de onderwijsdirecteur ook nagelaten om deze kwestie op te lossen. Dit is waarom deze problemen nu adequaat aangepakt zullen moeten worden. Daarvoor is het ministerie momenteel bezig met een ‘Raad Onderwijs Binnenland’ en de uitwerking daarvan.
‘Alles gaat betaald worden’
Ten aanzien van de achterstallige betalingen van leerkrachten, keukenhouders en leveranciers die meedoen aan het project Naschoolse Opvang, was de onderwijsdirecteur kort. Volgens hem hoeven deelnemers van het project niet te vrezen over de betalingen van hun geleverde diensten. De betaling van achterstallige gelden heeft volgens Peneux een financiële procedure. Mensen moeten volgens hem leren dat de ambtelijke procedure een structuur heeft, waaraan zijn ministerie niets kan doen. Natuurlijk is hij blij dat de RvM nu een bedrag heeft goedgekeurd, waardoor bepaalde mensen binnen de kortste tijd toch nog uitbetaald kunnen worden. Peneux verzekert daarom dat een ieder zo snel als mogelijk over hun gelden zal beschikken. ‘Mensen moeten geduld hebben’, aldus de Onderwijs-directeur.
FR

error: Kopiëren mag niet!