Gajadien: “Regering probeert wazig beeld te scheppen over mislukte onderhandelingen Alcoa”

Asis GajadienHet kabinet van president Desi Bouterse heeft een verklaring uitgegeven over de kwestie Alcoa. Hierin wordt aangegeven dat de regering en de multinational Alcoa de afgelopen periode diepgaande gesprekken hebben gevoerd over de ontwikkelingen rond de bauxietindustrie in Suriname. Samen kijken ze opnieuw naar strategische opties voor Suralco zodat het bedrijf draaiende kan blijven. NF-parlementariër Asiskumar Gajadien zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat de korte verklaring van de regering helemaal niet duidelijk is. De volksvertegenwoordiger vindt dat de regering met zo een verklaring een wazig beeld wenst te scheppen over de mislukte onderhandelingen. Zo zegt de verklaring helemaal niets over de tweehonderd vaste arbeiders en ruim zeshonderd contractwerkers die hun baan dreigen te verliezen.
De commissie van De Nationale Assemblee die belast is met de kwestie Alcoa, zit volgens Gajadien ook met vraagtekens. De VHP’er zegt dat eerder gewaarschuwd is voor de wijze waarop de regering ‘emotionele of niet rationele zaken over deze kwestie probeerde op te roepen en aan te wakkeren in de samenleving’. ‘Vooral hoe men zich nu voornamelijk richt op het energievraagstuk.’ Volgens Gajadien is het een goede stap dat het onderhandelingsteam van de regering werkt om een oplossing te brengen met betrekking tot dit probleem. Volgens de volksvertegenwoordiger heeft de regering vooralsnog niet duidelijk gemaakt in welke richting zij denkt.
Eind mei stelde multinational Alcoa een aantal zware voorwaarden om de komende vier jaar operationeel te blijven in het land. Zo moet de productie verlaagd worden naar 360.000 ton aluinaarde per jaar. De multinational wil daarnaast ook een lagere prijs voor de ruwe diesel van Staatsolie. De president riep de hulp in van het parlement om ‘een nationale oplossing’ te zoeken.
FR

error: Kopiëren mag niet!