RGD-directie vraagt Bemiddelingsraad om hulp in dispuut RGD-artsen

De Bemiddelingsraad is rond 19:00 uur gisteravond in bespreking gegaan om het dispuut tussen de leiding en de artsen van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) te bespreken. Dit liet de RGD-directeur, Maaltie Sardjoe, aan Dagblad Suriname weten. Vandaag zal duidelijk moeten zijn tot welk besluit men gekomen is.
De voorzitter van de Vereniging van Regionale gezondheidsdienst Artsen (VRA), Jules Cruden, zei eerder dat kwalitatief goede zorg nimmer gegarandeerd kan zijn bij het uitblijven van de beloning van de dienstverleners. Het gaat om betalingen van diensten, verleend aan patiënten van de Basis Zorgverzekering Self Reliance (BZSR). Cruden betreurt het feit dat de VRA weer moet overgaan tot het voeren van acties als zij hun achterstallige betalingen uitbetaald wenst te krijgen vooral omdat dit zal betekenen dat de dienstverlening binnen de gezondheidszorg in gevaar komt. Cruden vindt dat de schuld niet bij de regering maar bij de RGD-leiding ligt.
Impasse over drempelkosten
De RGD-leiding eist op haar beurt dat de artsen hun dienstverlening normaal voortzetten. Volgens Sardjoe vormt het feit dat de artsen geld blijven vragen aan BZSR en on- en minvermogenpatiënten in deze een groot obstakel voor de RGD-leiding om met de artsen om de tafel te gaan. Mits de RGD-artsen bereid zijn om hun standpunten ten aanzien van het vragen van geld aan patiënten te wijzigen, is de leiding niet bereid tot onderhandelen.
Het blijkt dat tussen de RGD-leiding en de artsen nog geen overeenkomst is getekend over voorzieningen, die voorvloeien uit de diensten verleend aan patiënten van de BZSR en dat de artsen op basis daarvan, volgens de leiding, niet eens kunnen praten van achterstallige betalingen.
De RGD-artsen, die van mening zijn dat zij niet gratis kunnen werken, dreigen met het stopzetten van hun dienstverlening als de RGD-leiding niet voor vrijdag 18 juli duidelijke schriftelijke garanties geeft met betrekking tot het vereffenen van achterstallige betalingen over de afgelopen 6 maanden. De stopzetting zal per maandag 21 juli plaatsvinden, tenzij de Bemiddelingsraad een mogelijkheid vindt om uit de impasse te geraken.

error: Kopiëren mag niet!