Ontwikkelingsbank voor Brics-landen een feit

Russian President Putin, Indian Prime Minister Modi, Brazilian President Rousseff, Chinese President Xi and South African President Zuma smile at a group photo session during the 6th BRICS summit in FortalezaBrazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (de vijf Brics-landen) hebben een overeenkomst bereikt betreffende de oprichting van een ontwikkelingsbank. De Brics-landen zijn goed voor 43% van de wereldbevolking, waarbij India en China het leeuwendeel voor hun rekening nemen. De ontwikkelingsbank , New Development Bank (NDB), zal een startkapitaal van US $ 50 miljard hebben. Daarnaast zal er een deviezenreserve van US $ 100 miljard worden aangehouden. De Braziliaanse president, Dilma Rousseff, legt uit dat het opzetten van een valutareserve belangrijk is als een soort vangnet ter bescherming van elkaars economieën bij crises. ‘De Brics Bank wordt een van de grootste multilaterale financiële instellingen op de wereld’, zei de Russische president Vladimir. De bank moet een balans brengen in de door de US Dollar gedomineerde wereldeconomie. Eveneens moet de ontwikkelingsbank de macht van financiële instituten, zoals de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds (IMF), indammen.
Eerste bankpresident komt uit India
De inbreng van de verschillende landen is nog een discussiepunt. Over de standplaats van de bank is inmiddels al akkoord bereikt, het wordt Shanghai in China. Ook is gekozen voor een roulerend leiderschap. De leiders van de vijf Brics-landen hebben een verklaring getekend over de oprichting. De eerste president van de Brics Bank zal uit India komen, terwijl een Braziliaan de voorzitter wordt van het bestuur. Ook president Desi Bouterse woont deze vergadering bij. Voor gisteren was er een vergadering met de staatshoofden en de presidenten van de Brics-landen geagendeerd. Suriname zal moeten nagaan of de eisen die NDB zal stellen aan leningen voor grote infrastructurele werken voordeliger zal uitkomen voor Suriname in vergelijking met de Wereldbank en het IMF.

error: Kopiëren mag niet!