Landbouwer ziet zijn banaan verwelken

landbouwer ziet met lede ogenEen landbouwer te Calcutta-Oost moet met lede ogen toekijken hoe zijn bananenplanten uitsterven. De bomen liggen al meer dan een week onder water vanwege de regens. De Bikha-sluis die moet zorgen voor afvoer van het overtollige water, is al een hele poos defect. Door de hevige regenval staat zijn areaal geruime tijd blank.
Dagblad Suriname sprak met een ressortraadslid dat bekend is met het gebied. Hij zegt dat gelet op de periode waar het haast elke dag regent, de sluis dringend gerenoveerd moet worden. Het klepdeksel zou nu defect zijn. Andere landbouwers hebben zichzelf beschermd middels het opwerpen van een hoge dam aan weerszijden. Vervolgens hebben zij hun eigen kokers geplaatst om de waterhuishouding op de arealen zelf ter hand te kunnen nemen.
De districtscommissaris van Saramacca, Rewin Jiawan, is bekend met de kwestie. Hij heeft diverse malen aangegeven dat het commissariaat niet de nodige middelen heeft voor het renoveren van de sluis. Meer dan een week terug is er een brief gericht naar de ministeries van Openbare Werken en Landbouw, Veeteelt en Visserij omtrent de renovatie van de Bikha-sluis. Deze brieven zijn onbeantwoord gebleven. De dc heeft wel de lozingen laten ophalen. Bij niet functioneren van de sluis biedt deze maatregel echter geen oplossing voor de landbouwers.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!