Bureaucratie oorzaak stilstand bouw school Kwamalasumutu

Bureaucratie zorgt voor stilstand(1)0Momenteel staat de school die nieuw op Kwamalasumutu zou moeten komen er verlaten en onafgebouwd bij. De ramen zijn nog niet geplaatst, deuren zitten er nog niet in en het dak lekt. De werkzaamheden liggen al een jaar stil en de schade doordat de gebouwen niet gebruikt worden, begint zichtbaar te worden.
Ongeveer een jaar geleden gaven de dorpsbewoners aan bij minister Abrahams dat Kwamalasumutu behoefte had aan een nieuw schoolgebouw. Het gebouw moest negen lokalen behelzen met een redelijke omvang en voldoende faciliteiten hebben om het opleidingsniveau van de kinderen op peil te brengen. Het dorp heeft zelf ook bijgedragen aan de bouw van het project door middel van bouwmateriaal en arbeid. Er ontstond een leer-werk-traject waarbij ongeveer 20 personen in ongeveer drie maanden, de benodigde skills aangeleerd kregen die bij de bouw van zo een project nodig zijn. Toen kwamen de problemen met de houtluizen. Als oplossing hierop werd de hoeveelheid hout geminimaliseerd en werden in plaats daarvan aluminium en metaal gebruikt. Vervolgens werden de overmakingen van de overheid een probleem.
“De coördinator Onderwijs Binnenland, Bert Eersteling, is op de hoogte, maar de bouw gebeurt onder de paraplu van het ministerie van Openbare Werken (OW)”, aldus Regilio Dodson, directeur van RD Consulting Services, uitvoerder van het project. Iedereen binnen het ministerie moet ingelicht worden over het project, maar dan komt er een reshffeling. Andere mensen komen op de posten te zitten en moeten dan weer ingelicht worden. Na negen maanden kwam het bij de minister terecht en die dacht dat de bouw was afgerond. Momenteel moet Financiën goedkeuring geven voor de middelen voor het laatste deel van het traject.
Hopelijk goedkeuring eind deze maand
“Er is nog twee maanden werk om het gebouw compleet af te krijgen en drie maanden voor de lerarenwoningen”, aldus Dodson. “Als je zolang het zaakje laat liggen, dan ga je demobiliseren. Dit kost weer geld en tijd om het op te zetten.” Alles is er al, bouw- en schoolmateriaal, maar het kost veel geld om dat naar Kwamalasumutu te brengen en dat kan niet zolang het ministerie van OW niet betaalt. “De overheid werkt met een prioriteitenlijst. Eerst waren de ziekenhuizen aan de beurt en daarna de scholen. Eind deze maand verwachten we goedkeuring van Financiën”, zegt Dodson hoopvol. “Bij de planning van het project is rekening gehouden met een speling van vier maanden. Rapporten uitwisselen en opzetten, dat ging goed tot het laatste deel van het traject.” Reshuffling, bureaucratie en cashloosheid zijn een paar factoren die aangewezen worden als oorzaken. “Ik heb niet de indruk dat ik tegengewerkt wordt door het ministerie van Onderwijs of OW. We verwachten dat we per november kunnen opleveren”, aldus Dodson.

error: Kopiëren mag niet!