Bezoek permanente vertegenwoordiger USA bij VN

1Bezoek_Samatha_Power.1Ambassadeur Samantha Power, permanente vertegenwoordiger van de Verenigde Staten van Amerika bij de Verenigde Naties, heeft gistermiddag een beleefdheidsbezoek gebracht aan haar collega Henry Mac Donald van Suriname. De ambassadrice zag kans om ondanks haar drukke programma in de Veiligheidsraad een uurtje vrij te maken om met haar collega van Suriname van gedachten te wisselen over diverse belangrijke regionale en internationale vraagstukken. Dat meldt de Surinaamse missie uit New York.
Talrijke kwesties werden diepgaand besproken zoals het oplossen van het Palestijns vraagstuk en de ernstige situatie in Syrië. De belangrijke rol van Suriname als voorzitter van Unasur bij het zoeken naar een werkbare oplossing voor de politieke problemen in Venezuela werd eveneens geëntameerd, alsmede de belangrijkheid van deze regionale organisatie bij het oplossen van niet alleen regionale, maar ook mondiale problemen. Op nationaal niveau werden de inspanningen van de regering om te voldoen aan de MDG’s, middels het treffen van een sociaal akkoord met het volk, aangehaald, evenals belangrijke wetgevingsproducten die thans in de maak zijn ter bestrijding en beteugeling van money laundering en terrorisme.
Beide ambassadeurs bleven lang stilstaan bij het belang van een werkbare en op mensenrechten gestoelde “Post 2015 Development Agenda”, daar het programma inzake de Millenium Ontwikkelingsdoelstellingen volgend jaar (2015) ten einde zal lopen.
Ambassadeur Power zegde tenslotte alle medewerking toe aan de Surinaamse permanente vertegenwoordiger over de inspanningen die worden gepleegd om uitvoering te geven aan het genderbeleid van de Verenigde Naties en om de kwestie van geweld tegen vrouwen en meisjes wereldwijd aan te pakken door mannen doelgericht in de discussie te betrekken. Het vraagstuk inzake het beteugelen van geweld tegen vrouwen en meisjes staat volgens ambassadeur Power hoog op de agenda van president Obama en de VSA zal daarom alles aandoen om IJsland en Suriname bij te staan bij de initiatieven die zij tijdens de herdenking van de Beijing Verklaring zullen nemen.
Het voorstel van Suriname om binnenkort op het hoogste niveau een Barbershop Conferentie over het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes in het hoofdkwartier van de VN te organiseren, werd daarom sterk ondersteund.

error: Kopiëren mag niet!