Temperaturen van 35 graden in oktober

In oktoker temperaturen van 35 graden te verwachtenHet is niet uitgesloten dat Suriname in de maand oktober, temperaturen rond de 35 graden Celsius zal ervaren. Dit zegt meteoroloog Roel Oehlers in gesprek met Dagblad Suriname. Dan zal de droge tijd al zijn ingetreden. Een hoge gevoelstemperatuur kan in de regentijd optreden vanwege het feit dat bij toename van de luchttemperatuur, de lucht meer waterdamp kan vasthouden. De mens kan bij een hoge vochtigheid in de lucht, de lichaamswarmte moeizaam aan de omgeving afstaan en krijgt het benauwd. Voorafgaand aan een flinke regenbui kan een gevoel van benauwdheid bij burgers ontstaan, vanwege de enorme hoeveelheid waterdamp in de lucht dat nog niet is gecondenseerd.
Naarmate de maand oktober nadert, zal de temperatuur een stijgende trend blijven vertonen. Aan burgers wordt voorgehouden veel vocht in te nemen. Ook is het raadzaam om de ogen en het lichaam te beschermen tegen de zon met een hoofddeksel, zonnebril of paraplu. Bazen van huisdieren worden aangeraden om hun dieren veel drinkwater te geven.
In een eerder vraaggesprek gaf de meteoroloog te kennen dat vandaag en morgen zware regenbuien met windstoten te verwachten zijn. Hoewel afgelopen vrijdag en zaterdag een lichte terugval te merken was in de neerslag voor het kustgebied, is deze zich vanaf zondag weer aan het opbouwen. De windstoten zijn het gevolg van tropische verstoringen binnen het windveld. Deze zijn voorlopers van orkanen die zich verplaatsen boven de oceaan. Vanwege het feit dat Suriname boven de evenaar ligt, is het land gevrijwaard van orkanen. Nabij de evenaar kunnen de storingen de benodigde rotatie niet krijgen om zich tot orkanen te ontwikkelen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!