SVB onderneemt eindelijk acties

De SVB heeft een aantal wetsvoorstellen ingediend bij DNA die voor een belangrijk deel recent zijn doorgevoerd in een wetswijziging. Uiteraard is deze stap voor een aantal sabimangs in de voetballerij niet goed, omdat ze niet erbij zijn betrokken of niet voorkomen in het plan en omdat het idee niet van hun komt. En hoe kan men deze fout maken als deze sabimangs bijvoorbeeld 42 jaar lang in ‘Europa’ hebben gewoond? Uiteraard is het plan niet goed omdat het afkomstig is van een bepaalde voorzitter. Vooroordelen overheersen in de eerste reacties op de doorgevoerde wetsvoorstellen van de SVB. De mensen weten niet eens wat ‘het plan’ inhoudt, hebben het nooit gelezen, maar voor hun kan het niet goed zijn. Men weet niet eens dat een deel van de voorstellen in DNA al is goedgekeurd. Als de SVB-leiding eens fouten heeft gemaakt, is ze dan nooit meer tot iets goeds in staat? De Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft eindelijk serieuze acties ondernomen om stappen te zetten richting een betere positie van Suriname in het regionale voetbalgebeuren. Nederland kent een aantal zogenaamde economische vluchtelingen die puur voor het geld Suriname verlieten. Dat ze emotioneel niet kunnen aarden, blijkt uit de houding van vele van hun nakomelingen tijdens het WK tegenover Nederland. Een heleboel van deze allochtonen zijn niet voor Oranje. Dat komt kennelijk vanwege de wijze waarop de echte Nederlander omgaat met het Nederlandse elftal. We brengen u in herinnering 2010 toen Clarence Seedorf nog de sterren van de hemel speelde in de Italiaanse Serie A voor AC Milan. Hij was zelfs een treetje boven het gemiddelde, omdat hij ook regelmatig scoorde. De Nederlandse keusheer wist dat eenmaal geselecteerd de zwarte wereldster, die ettelijke records op zijn naam had, de leiderschapsrol zou opeisen en daarbij geen concurrentie zou kennen. De oplossing was dus om hem gewoon te negeren, alsof hij niet bestond. Seedorf had een verkeerde huiskleur. Een deel van de Surinamers staarde zich blind op Wijnaldum, Lens, Vorm, De Jong en Kluivert, maar we vergaten Vermeer, Emanuelson, Boetius en Van der Wiel, Babel, Elia, Braafheid en Narsingh. Beweerd wordt dat een deel van deze spelers een betere job zou doen dan een paar van de soortgenoten die men heeft meegenomen. Een punt dat ook aan de orde komt, is wat met een generatie Jong Oranje spelers die Europees kampioen is geworden, is gebeurd, met name dat deel dat met een Surinaamse vlag zwaaide. Deze voetballers lijken verbannen en worden doodgezwegen door de Nederlandse sportpers. Het gaat om Waterman, Zuiverloon, Drente, Rigters, Donk, Jong A Pin, Babel en Vermeer, internationals die op zijn oudst nu 28 jaar zijn. In elk geval is bekend dat de directeur Betaald Voetbal in Nederland na de actie van de Surinaamse jongens een verbod instelde op de Surinaamse vlaggen. Ook trainer Foppe de Haan kon de actie van de Surinamers niet waarderen. Voortaan wilde men alleen de Nederlandse driekleur en eventueel de vlag van Uefa of Fifa. Geert Wilders kon het ook niet appreciëren. Sommige Nederlanders zagen in de actie een bewijs van een succesvol uitgevoerde integratie in Nederland: men had nog warme gevoelens voor het land van afkomst, maar koos er toch voor om voor het land van nationaliteit uit te komen. Het blad Elsevier betrapte Foppe de Haan wel op enige hypocrisie in deze.
Er zijn spelers in de Nederlandse, Engelse, Italiaanse, Duitse, Belgische en andere goede competities, die nooit in aanmerking zullen komen voor een plaats in de nationale selectie van Nederland. Men neemt een zekere balans in acht, omdat men heeft ervaren dat de critici op de Nederlandse televisie keihard uithalen als er fouten worden gemaakt door mensen met een Surinaamse achtergrond. Een Nederlands team met teveel Surinamers is koppijn voor de trainer, behalve wanneer het 100% zeker is dat de titel zal worden gewonnen. Voorts is het duidelijk dat men nooit een Surinaamse of Marokkaanse spelersleider zal accepteren, zoals Zinedine Zidane of Karim Benzema voor het Franse elftal dat deden. Het een en ander heeft zeker te maken met het EK in 1996 toen in de media een breuk werd uitvergroot tussen de Surinamers Seedorf, Kluivert, Bogarde, Reiziger en Davids, de zogenaamde kabelspelers. Pas jaren later werd de situatie verduidelijkt door enkele betrokkenen. De oorzaken voor de onderlinge spanningen lagen vooral bij de salaris- en machtsverschillen bij Ajax. De commercieel manager bij Ajax bevestigde in mei 2008 dat er grote salarisverschillen waren. Zo verdiende Danny Blind in 1996 zes keer zoveel als clubtopscorer Kluivert. Ook gaf Bogarde aan dat de machtsverhoudingen binnen Ajax hem ergerden. Zo bepaalden spelers als Ronald en Frank de Boer en Danny Blind in overleg met het bestuur wat hun teamgenoten, waaronder de kabelspelers, voor salaris zouden moeten krijgen. De ongelijke behandeling in het karakteristiek ondemocratische betaald voetbal in Nederland zal niet ophouden. Daarom zal er in de toekomst een behoorlijke vijver zijn om te putten voor onze nationale selectie. Met de Wet PSA en de aanpassing van de Wet Naturalisatie en Ingezetenschap (WNI) zijn stappen gezet richting de dubbele nationaliteit. De SVB heeft wetsvoorstellen kant en klaar met memorie van toelichting doen toekomen aan de DNA. De voorgestelde aanpassing van artikel 9 van de WNI schijnt door DNA te zijn overgenomen bij de laatste wetswijziging. Ook het wetsvoorstel om de PSA-status en ingezetenschap te koppelen aan naturalisatie lijkt bij de laatste wetswijziging ook te zijn meegenomen. De SVB moet een duidelijke lijn hebben wat betreft het verrijken van het Surinaamse elftal met diaspora. Trainers die zich verbinden met de SVB moeten zich houden aan die lijn. De SVB moet de plannen die hij heeft, doorzetten en beseffen dat het betrekken van profs, ook een professionele organisatie vereist in termen van administratie, technische faciliteiten, transport en huisvesting, daggelden, management van data en communicatie en dus ook miljoenen US dollars. Als dat er is kan Suriname veel beter presteren internationaal en inderdaad het WK halen.

error: Kopiëren mag niet!