Piloot Glenn Nithoer: ‘Het vliegtuig wilde alleen de grond in’

‘Het vliegtuig wilde alleen de grond in’, deelt pilot Glenn Nithoer zijn ervaring met Dagblad Suriname. Vrijdagmorgen omstreeks elf uur was hij met het vliegtuig bezig padie in te zaaien toen het toestel in de lucht plotseling moterpech kreeg. ‘De motor begon te sputteren, er kwam alleen rook. Al de meters wezen naar beneden, het vliegtuig had geen power meer om verder te vliegen’, vertelt Nithoer. De piloot die al 20 jaren vliegt, heeft een dergelijke situatie voor het eerst meegemaakt. Voor hem was het geen beangstigend moment, zegt hij. ‘Want, dan zou ik als een steen uit de lucht vallen, met alle nare gevolgen van dien.’
Voor de piloot restte geen andere keus dan een noodlanding te maken. Gelet op de situatie waarin hij zich bevond, kon hij geen noodlanding maken op het rijstveld. ‘Om een noodlanding te kunnen maken op het rijstveld of op een dam, zou ik moeten keren. Maar het vliegtuig had de power niet om te kunnen keren.’ Hij moest het toestel zo snel mogelijk veilig op de grond brengen. Noodgedwongen bracht de piloot het toestel tot stilstand in het zwampgebied, dat grenst aan de rijstvelden. ‘Ik moest heel snel handelen. Het enige wat ik voor mij zag op dat moment was de zwamp.’ Vanwege de drassigheid en modderigheid is het toestel niet op de normale wijze tot stilstand gekomen, maar sloeg over de kop.
‘En ik ben er heelhuids uitgekropen’, aldus Nithoer. Hij benadrukt dat er beslist geen sprake was van een crash, zoals eerder werd beweerd. Het ging om een noodlanding. ‘Bij een crash zouden er zeker ongelukken zijn gevallen of erger zelfs. Ik weet dat ik nooit alleen vlieg, God is altijd met mij en zal mij ook altijd beschermen’, zegt de piloot die echtgenoot is en vader van 2 kinderen. Jonge piloten raadt hij aan om de Almachtige altijd te betrekken tijdens het vliegen. ‘Hij zal je altijd beschermen.’ Ook geeft hij jonge piloten mee nooit paniekerig te worden wanneer ze in de lucht zijn en de motoren van het vliegtuig zijn uitgevallen, of ze functioneren niet meer vanwege een of ander mankement.
Dagblad Suriname sprak ook met gewestelijk politiecommandant van Nickerie, Stanley Benschop. Hij geeft mee dat vermoedt wordt dat een storing is opgetreden in de motor van het vliegtuig. De precieze oorzaak is vooralsnog onbekend. Het team van deskundigen van de Civiel Aviation Savety Authority Suriname, Casas, is nog bezig met het onderzoek. De rijstproducent aan wie het vliegtuig toebehoort, was niet bereikbaar voor commentaar.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!