Corruptieschandaal TAS gepasseerd station voor Middellijn

‘Ik weet niet wat de gemeenschap nog meer wil weten.’ Dit zegt een geïrriteerde Kenneth Middellijn in gesprek met Dagblad Suriname. Middellijn, stafmedewerker van het kabinet van president Desi Bouterse, zegt dat hij al eerder heeft aangegeven dat hij juridisch geen enkele betrokkenheid heeft in de deal tussen de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) en de buitenlandse maatschappij Opertech SL. Hij zou slechts in zijn functie als ambtenaar heeft opgetreden als ‘facilitator’ ‘om gedaan te krijgen dat een telecommunicatiedecreet kon worden gewijzigd en in een resolutie kon worden vervat’. De stafmedewerker vindt dat parlementariër Mahinder Jogie onnodig zijn naam in de media heeft gegooid. ‘Gelukkig heeft de president op de juiste wijze gereageerd.’ Middellijn vindt dat intussen alles al uit de doeken is gedaan en dat de media nu gewoon willen meewerken om de huidige regering in een kwaad daglicht te brengen. Hij weigert daaraan mee te werken. Vast staat dat soortgelijke resoluties op het kabinet van de president worden gemaakt en de ondersteuning hebben genoten van een topper van het kabinet. Uiteindelijk moest de president de resolutie tekenen, wat betekent dat hij de uiteindelijke verantwoordelijkheid draagt. Perschef Clifton Limburg zegt dat hij niet weet of een stafmedewerker inderdaad betrokken zou zijn geweest bij dit corruptieschandaal. Hoewel de naam van Middellijn inderdaad is genoemd, zegt hij dat dit ‘niet direct betekent dat hij inderdaad schuldig is’. ‘Het moet natuurlijk nog bewezen worden of dit inderdaad op juistheid berust’, aldus Limburg.
Onthulling miljoenenfraude bij TAS
De stafambtenaar zou zich hebben ingezet dat een resolutie is getekend waarin toestemming is verkregen om een overeenkomst aan te gaan. In de rechtszaak die Opertech tegen de Staat Suriname en de TAS heeft aangespannen bij het Internationaal Arbitragegerechtshof voor Kamers van Koophandel en Fabrieken, wordt Middellijn genoemd als vertegenwoordiger van de Staat Suriname bij de onderhandelingen. In de claim staat ook dat de stafmedewerker op 13 september 2012 namens het kabinet per email aan Opertech heeft doorgegeven dat ‘In order to speed up the proces everthing will be executed by presidential decree’. In dezelfde email zou hij Opertech ook nog hebben gevraagd verdere stappen te ondernemen in het begeleiden van de TAS bij het uitvoeren van de deal.
Assembleelid Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) heeft tijdens de begrotingsbehandeling eerder dit jaar onthuld dat er een miljoenenfraude heeft plaatsgevonden bij de TAS. Voormalig directeur Gwendoline Amelo zou in 2011 een order hebben geplaatst voor het aanschaffen van telecommunicatieapparatuur waarmee de Staat deviezen zou kunnen genereren. Opertech zou een monitoringssysteem (IMS-project) voor de TAS leveren, waardoor de autoriteit het belverkeer naar en van Suriname beter zou kunnen beheren en de inkomsten daaruit voor de Staat zou kunnen veiligstellen. De aanschafwaarde bedroeg US$ 954.304. Dit staat ook vermeld in de offerte die het bedrijf ‘Opertech SL’ aan Amelo aanbood. Amelo sloot, geholpen door stafmedewerker Kenneth Middellijn op het kabinet van de president, met hetzelfde bedrijf een onderhandse overeenkomst ter waarde van ruim US$ 14 miljoen. Minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) heeft eerder in De Nationale Assemblee aangegeven dat Amelo achteraf de raad van commissarissen en het ministerie heeft geconfronteerd met het getekende contract. De bewindsman onderkende ook dat Opertech een claim heeft lopen tegen de regering van US$ 10 miljoen, omdat de regering zich uiteindelijk niet kon terugvinden in het contract. Pinas zegt dat dit op verschillende momenten dan ook duidelijk is gemaakt aan de gewezen waarnemend directeur en de raad. Het betalen van de schadeclaim is volgens Pinas afhankelijk van het resultaat van het arbitrageproces dat nu gaande is in Frankrijk.
FR

error: Kopiëren mag niet!