Regens met sterke windstoten op dinsdag en woensdag

Komende week dinsdag en woensdag zijn zware regenbuien met windstoten te verwachten. Hoewel er op vrijdag en zaterdag een lichte terugval te merken zal zijn in de neerslag voor het kustgebied, zal vanaf zondag weer een toename zijn, geeft meteroloog Roel Oehlers te kennen in gesprek met Dagblad Suriname. Voorop wordt gesteld dat de natte periode voorlopig blijft aanhouden. Thans bevinden wij ons in de grote regentijd. Deze is begin april aangevangen en zal voortduren tot medio augustus.
De meteoroloog zegt met klem dat in augustus de frequentie aan buien langzaam zal teruglopen maar niet de intensiteit van de buien. Deze kunnen gelijk zijn of zelfs zwaarder worden.
De windstoten waarvan momenteel sprake is, zijn tropische storingen binnen het windveld. De afkomst hiervan is boven het Afrikaans continent. Deze windstoten die voorlopers zijn van orkanen, verplaatsen zich boven de oceaan. Zij migreren in westelijke richting. Vanwege het feit dat Suriname relatief dichtbij de evenaar ligt, is het land gevrijwaard van orkanen. Vanwege de positie dichtbij evenaar kunnen de golven de benodigde rotatie niet krijgen voor het zich kunnen ontwikkelen tot een orkaan.
Door de zware regenbuien staan diverse gebieden blank. Vanwege de windstoten die hebben gewoed, zijn diverse zinkplaten van huizen weggewaaid vooral in Nickerie. Ook hebben bomen het moeten ontgelden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!