Harish Monorath: “Het feit dat de president in zo een tijd naar WK gaat, is belachelijk”

Harish Monorath‘Het feit dat president Desi Bouterse naar Brazilië is vertrokken om het Wereldkampioenschap Voetbal bij te wonen, is ronduit belachelijk.’ Dit zegt parlementariër Harish Monorath in gesprek met Dagblad Suriname. Monorath vindt het feit dat de president van Suriname met zijn gezin, vrienden en protocolpersoneel naar WK gaat, niet een gezonde zaak, vooral gezien het probleem met Alcoa. ‘Bovendien maakt Suriname helemaal geen deel uit van het WK, waardoor er helemaal geen sprake is van een nationaal belang. De vraag is nu wie voor de kosten hiervan gaat opdraaien. Als president heeft president Bouterse natuurlijk de keus waar hij naartoe wil afreizen. Als de president in persoon gaat, betaalt hij normaliter de kosten zelf.’ De vraag volgens het DNA-lid is nu wie voor de kosten van de beveiliging betaalt. Hij ziet geen enkele versterking van de internationale band tussen Suriname en Brazilië. ‘Zo was het ook met de aanname van de amnestiewet en het verhogen van de government take op brandstof. De president was in geen van deze gevallen in het land aanwezig.’
‘Wanneer de Megacombinatie (MC) heeft gesteld dat bij de vorige regeerperiode oud-president Ronald Venetiaan bij belangrijke kwesties niet in het land was, moet die dan consequent zijn.’ De consequentie ziet hij niet. Hij vindt daarom niet dat Suriname dergelijke grote uitgaven kan maken om het WK bij te wonen. Monorath zou het geld liever investeren in het Surinaams voetbal.
Er bestaat maar één regering
Monorath is van mening dat er maar één regering is. Het feit dat de schuld over en weer naar andere regeringen wordt toegeschoven, moet als een valse vergelijking worden gezien. “Het recht kent maar één regering, omdat een regering de beslissingen neemt”, aldus de NS-parlementariër. “De huidige regering draagt dus op dit moment de volledige verantwoordelijkheid van alles dat gebeurt in het land.” Het vraagstuk is volgens Monorath echter niet begonnen bij de regering Bouterse-Ameerali. “Het bauxietvraagstuk speelde al bij de twee voorgaande regeringen.” Toen zou het energievraagstuk met de toezegging van de Suralco worden uitgebreid naar Kaaimangrasi. Uiteindelijk is niets daarvan terecht gekomen.
Persoonlijk denkt Monorath dat de regering geen antwoord op de vragen van Alcoa kan geven. “De essentie is dat het probleem niet zo wordt opgelost. De regering zal met Alcoa om de onderhandelingstafel moeten zitten om een model te bedenken, waarbij beide partijen er voordeel aan hebben.” Monorath zit niet in de commissie van Suralco in het parlement. Hij vraagt zich wel af wat de reden daarvoor is. Het parlement heeft volgens hem het recht om hearings te houden. “Men moet de regering roepen in het parlement en haar opdragen wat zij met deze kwestie moet doen.” De NS’er heeft nergens gezien dat het parlement een onderhandelingspartner is geweest. Hij ziet daarom ook geen enkele wet die zij op dit ogenblik zullen maken. “Het is niet de taak van de DNA om te adviseren. Het parlement heeft een toezichthoudende taak. Het parlement maakt wetten die de regering moet uitvoeren”, aldus Monorath.
‘Minister Hok natuurlijk de schuldige’
Volgens Monorath is minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen de schuldige voor het probleem dat wij nu hebben met Alcoa. Hij zou volgens de parlementariër bepaalde zaken beter hebben kunnen aanpakken en voorbereiden. “Wanneer multinationals in het land komen, moeten zij zich houden aan afspraken die gemaakt zijn. Minister Andy Rusland van Financiën is natuurlijk ook debet hieraan.” Monorath maakte ook de opmerking dat hij de laatste dagen veel stroomschommelingen in Paramaribo heeft opgemerkt. “Hoe wij nu in problemen zijn met het energievraagstuk, rijst de vraag nu of dat reguliere stroomschommelingen zijn.”
FR

error: Kopiëren mag niet!