‘Nog niet laat’

IF
IFSommige kinderen en kleinkinderen sloten al lachende hun ogen om niet zien hoe ‘Bala Adjuba’ Saye Doeglas een huwelijkskus gaf aan Theresia Mibenjere. Het koppel is op woensdag 4 juni 2014 de geschiedenis ingegaan als het marronkoppel dat als eerste op zeer hoge leeftijd is getrouwd in het district Marowijne. Het is niet uitgesloten dat het ook het oudste paar is dat trouwde in hun district. Dhr. Doeglas is 77 jaar en zijn wettige vrouw 76 jaar op het moment van de voltrekking in de trouwzaal van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) op Moengo. Huwelijksambtenaar Sharda Jethoe-Autar is dolgelukkig dat zij in de gelegenheid was het huwelijk te voltrekken van de twee oudjes. Ze sprak het echtpaar in het Aukaans toe: ‘U bent niet in een huwelijksbootje gestapt, maar in een zeer grote boot om al uw negen kinderen mee te nemen.’ Drie zonen zijn reeds gestorven. Volgens Autar zal er een aantekening (redactie) worden opgemaakt dat het paar bij de aangifte en tijdens de voltrekking van het huwelijke het schrijven niet machtig was en dat er wordt volstaan met de handtekeningen van beide getuigen. ‘Dit is een pracht van een huwelijk en ik heb ze ook elkaar bewust een zoen laten geven’, zegt Autar. Burgervader Theodorus bestempelt dit huwelijk als een markant en historisch voorbeeld voor Suriname. De huwelijksinzegening werd zaterdag 7 juni op Abadoekondre verricht door Dennis Beieren, schoonzoon van het echtpaar.
Predikant Lloyd Djendje gebruikte een gelijkenis uit de Bijbel van een zoon die zijn vader eerst ongehoorzaam was, maar later er spijt van kreeg en toch ging en deed wat zijn vader wilde. ‘Het is niet te laat om God te komen gehoorzamen in alles waartoe Hij ons roept.’ Douglas is oud gepensioneerde van Suralco. Tot de binnenlandse oorlog woonde hij met zijn gezin te Abadoekondre, maar vanwege de binnenlandse oorlog verhuisde het gezin naar Datapoe, het laatste dorp aan de Boven Cottica.

error: Kopiëren mag niet!