China: kraamkamer van goederen

De kraamkamer van artikelenChina maakt een hoop. Niet alleen kinderen, maar ook producten die in het dagelijkse leven gebruikt worden. En China maakt er zoveel van, dat wanneer het ermee zou stoppen, consumenten over de hele wereld een tekort zouden bemerken van de meest uiteenlopende producten. Niet dat China er binnenkort mee gaat stoppen. Dit is te meten aan de Purchasing Managers’ Index (PMI), een index die een schatting maakt van hoeveel contracten elk producerend land de komende tijd binnenhaalt. Valt de PMI beneden de 50, dan is dit een indicatie voor een krimp van de productie. Boven de 50 is er een groei. De huidige schatting voor China is 48.3 waarbij het een groei is ten opzichte van de vorige periode en een indicatie dat er een stijgende vraag is voor producten uit China.
Zo blijkt er een vraag naar kolen te zijn. Een vraag van 1,8 miljard ton, wat ongeveer 48.2% van de wereldmarkt bedraagt. Kolen werden vroeger gebruikt als energiebron in de industrie en in de huiselijke sfeer. Tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt voor de industrie en een klein deel wordt gebruikt voor de grill en barbecue. Naast deze grote hoeveelheid energie, produceert China 51,5 miljard ton varkensvlees. Hoewel in Suriname relatief veel kip gegeten wordt, is het 49,8% van de globale varkensvleesproductie. Chinezen zitten in Suriname veel in constructie en dit is ook te merken aan de hoeveelheid cement die er per jaar wordt geproduceerd: 1,8 miljard ton wat neerkomt op 60% van al het geproduceerde cement.
Ook schoenen produceert China in groten getale. Bijna de hele wereld loopt op schoenen gemaakt in China. Per jaar worden er 12,6 miljard schoenen geproduceerd, wat neerkomt op 63% van de globale productie. Wat nog opmerkelijker is, is dat er momenteel 7 miljard mensen op aarde leven.
China staat bekend een sterke productie in elektronica. De komende producten die er gefabriceerd worden, hebben dan ook allemaal te maken met deze sector. Bekende mobiele telefoonmerken besteden hun productie uit aan fabrieken in China. Daar worden er 1,1 miljard per jaar geproduceerd, wat neerkomt op 70,6% van de geproduceerde telefoons. Het gebruik van zonnecellen is in opmars. Veelal geplaatst om door de zon energie op te wekken, leveren de in China geproduceerde cellen 21,8 Gigawatt aan energie op. Dit is 74% van de wereldcapaciteit.
Maar ook spaarlampen worden veel gebruikt. Nu in Europa de gewone gloeilamp verbannen is, is de productie van spaarlampen in China opgeschroefd en dit is op de wereldmarkt te merken. Steeds meer zijn spaarlampen te verkrijgen boven de normale gloeilamp. In totaal worden er 320,4 miljoen lampen in China geproduceerd, wat neerkomt op 80% van alle spaarlampen.
In Suriname worden airconditioners veel gebruikt. De meeste komen uit China, waar er 109 miljoen per jaar geproduceerd wordt. Dit is 80% van het totale aantal geproduceerde AC’s.
China is koploper in het produceren van persoonlijke computers. Er worden 320,4 miljoen PC’s geproduceerd, wat neerkomt op 90,6% van alle geproduceerde PC’s ter wereld.
Zo blijft, China voorlopig nog de grootste producent van goederen ter wereld.

error: Kopiëren mag niet!