Zelfwerkzaamheid als oplossing hangjongerenprobleem Brokopondo

Door middel van zelfwerkzaamheid wenst het districtscommissariaat in Brokopondo het hangjongerenprobleem in de dorpen weg te werken. In samenwerking met de Pater Ahlbrinck Stichting (PAS) en A Ganar, het sociale programma voor ontspoorde jongeren, zullen jongeren worden getraind tot onder andere bejaardenverzorgers, bevoegde kappers, ondernemers in het maken van sapsoorten en sporters. Districtscommissaris Yvonne Pinas zegt dat de trainingen van dorp tot dorp of waarnodig op centrale punten zullen plaatsvinden. Pinas zegt te vernemen dat PAS en A Ganar al een succesverhaal hebben in het district Marowijne. Zij greep daarom de samenwerking met beide handen aan. De dag van aanvang van de trainingen zal nog bekend worden gemaakt aan de jongeren.
Brokopondo kampt al jaren met het hangjongerenprobleem, mede als gevolg van het vroeg verlaten van de school door voornamelijk de jongens, die hun heil zoeken op de goudvelden. Tijdens haar werkbezoek waren er duidelijk hangjongeren waarneembaar. “We gaan de jongeren bewust maken dat zij hun pensioen beter moeten veilig stellen door een andere baan te kiezen dan in de goudsector. Velen verdienen inderdaad geld en verbrassen het weer. Straks als ze ouder worden, kunnen ze ook niet meer werken op een goudveld. Met onze aanpak willen wij een betere toekomst helpen creëren”, aldus de dc.
Onlangs heeft Pinas uit de dorpen een aantal werkzoekende dames, die middelbare en universitaire opleidingen hebben genoten, in dienst genomen en hen alvast betaald uit het districtsfonds. ‘We zijn gedecentraliseerd en het management heeft ongetwijfeld dit soort opgeleide personen nodig. Bovendien, als ik hen niet vasthoud, dan trekken ze weg om elders een bestaan op te bouwen”, zegt de burgermoeder.

error: Kopiëren mag niet!