Dadelpalm als zegening in de vruchtbare grond van Suriname

Hadji Rudie Kadir met dadelpalm
Hadji Rudie Kadir met dadelpalm
Het komt niet vaak voor in Suriname dat een dadelpalm gekweekt wordt. Hadji Rudie Kadir heeft echter gepresteerd dit te doen. Al drie jaar lang groeit er achter op zijn erf een dadelpalm. Inmiddels is de palm al ongeveer een meter hoog. Kadir kreeg enkele jaren geleden een pak met dadels uit Nederland en nadat hij van de vruchten had gegeten, plantte hij een pit op zijn erf. De pit schoot wortel en niet lang daarna groeide uit de vruchtbare Surinaamse grond, een palmpje.
Tot zijn verbazing groeide de palm niet alleen heel goed, hij begon ook bloemen te dragen. Kadir voelde zich helemaal gezegend toen de bloemen ook nog eens vruchten werden. Uit de witte bloemen, groeiden kleine groene vruchten. De bloemen zijn klein, wit en stervormig en groeien in trossen aan de palm. De bloemen en dadels worden goed beschermd door scherpe doorns, die aan de bladeren van de palm groeien. Dadels hebben een belangrijke betekenis voor dhr. Kadir, die moslim is. Het zijn vruchten van palmen die in belangrijke islamitische landen groeien. ‘In de Koran staat geschreven dat wie iedere ochtend zeven dadels eet, overdag immuun is tegen gif en sihr (zwarte magie)’, zegt de Hadji. Het wordt in de Koran als een gave van Allah gezien. Daarnaast verbrak Mohammed zijn vastenperiode door het eten van dadels. Nog steeds worden door veel moslims het vasten doorbroken met het eten van dadels en melk.

error: Kopiëren mag niet!