Politie-eenheden zullen gestationeerd worden te Nieuw Jacob Kondre

min belfort 2
Min BelfortMinister Edward Belfort van Justitie en Politie belooft harde maatregelen te treffen in het Matawaigebied. Hij zal ervoor zorgen dat de politie permanent vertegenwoordigd zal zijn te Nieuw Jacob Kondre. Vanuit dit dorp zullen er acties ondernomen worden tegen de illegale vreemdelingen die zich in het Matawaigebied, voornamelijk op de goudvelden bevinden. De acties, om het aantal illegale vreemdelingen, voornamelijk Brazilianen, tegen te gaan zullen ondernomen worden door het korps in samenwerking met de militairen.
Het afgelopen weekend heeft Minister Edward Belfort, tezamen met zijn staf een werkbezoek gebracht aan een aantal dorpen in het Matawaigebied. Enkele van deze dorpen zijn Mi Sa Libi, Nieuw Jacob Kondre en Baling. Deze dorpen zijn naast elkaar gelegen. Middels een ‘gran krutu’ hebben de dorpsbewoners de minister aangegeven wat er mis gaat in het gebied. Ze hebben Belfort de aandacht gevraagd voor het probleem van de concessierechten en het veiligheidsvraagstuk. De parlementarier, Hugo Jabini, behoorde ook tot een van de delegatie leden. Jabini riep de mensen op eensgezind met elkaar te leven. Goud moet volgens hem niet de reden zijn dat er verdeeldheid komt binnen de leefgemeenschap. Dorpsbewoonster Flink deed een beroep op de minister om ervoor te zorgen dat er een politiepost komt te Nieuw Jacob Kondre. Ze gaf de minister ook aan dat er voldoende jongens in het gebied zijn die tot agent opgeleid kunnen worden. Ze gaf de minister ook mee dat de politie thans moeilijk bereikbaar is. Als er iets gebeurt dan moeten de dorpsbewoners bellen naar post Kwakoegron en die verwijst ze vaak genoeg door naar post Atjoni of Geyersvlijt. Er vinden volgens de bewoners veel berovingen plaats te klein Saramacca en Villa Brazil. De berovingen worden veelal gepleegd door gemaskerde Brazilianen geeft een van de bewoonsters aan.
Chandrika Vals!
Een van de dorpsbewoners gaf de minister aan dat veel mensen haar oplichten. Ze betalen veelal met “Chandrika” goud. Chandrika is een bekend woord in het dorp dat staat voor vals. Districtscommissaris Gracia Emanuel gaf de minister aan dat verkrachting en mishandeling van vrouwen ook hoogtij viert in de dorpen. Een andere bewoner merkte ook op dat President Bouterse zijn beloftes niet is nagekomen. Belfort gaf hierop aan dat hij ervan verzekerd is dat Bouterse het gebied niet is vergeten. Hij vroeg de mensen geduld te hebben want de president doet zijn werkzaamheden niet haastig. Hij gaf de mensen verder aan dat hij het probleem van de concessierechten verder zal doorgeleiden naar de minister van Natuurlijke Hulpbronnen.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!