Odesur: Chinyere Pigot haalt finale 100 meter vrijeslag

Chinyere Pigot in baan 4 (cirkel) op weg naar de finish als nummer 1 (foto: Jaswant Gajadien)
SANTIAGO – Chinyere Pigot heeft de finale gehaald van het onderdeel 100 meter vrijeslag tijdens de 10de editie van de Zuid-Amerikaanse Spelen, welke momenteel in Santiago (Chili) gehouden worden. Zoals verwacht eindigde onze Olympische zwemmer en vijfvoudig Sportvrouw van het Jaar binnen de top 8 van de 21 deelnemers op dit nummer, dat vanmorgen werd gezwommen. Pigot haalde zelfs de derde beste tijd van de series overall. Ze kwam uit in serie 1 en hier eindigde ze als nummer 1 in een tijd van 57.39. Haar inschrijftijd was 57.34.
‘Elk toernooi waaraan ik meedoe, ga ik voor de winst’, zei ze voor deze wedstrijd. Twee Brazilianen, Graciele Herrmann (56.56) en Larissa Martins de Oliveira (56.96) waren sneller dan Pigot in de series. De finale wordt vanavond om 19.44 uur gezwommen in Centro Acuatico. De Surinaamse delegatie, inclusief de voorzitter van het Surinaams Olympisch Comite (SOC), zijn hoopvol gestemd dat Pigot een podiumplaats (top 3) kan halen. ‘Ik verwacht dat ze in de finale sneller gaat zwemmen. Onder de 57 seconden’, zegt Van der Jagt.
Pigot is niet bekend met het concurrentieveld in de finale. ‘Ik ken ze niet. Ben ze eerder ook niet tegengekomen op wedstrijden’, zegt ze. Na de Olympische Spelen is de Odesur Games 2014 het grootste toernooi waaraan Pigot meedoet.
Renfrum stelt teleur
Brienne Renfrum heeft haar doel in feite niet gehaald op de Odesur Games. Ze heeft niet onder haar inschrijftijd van 2.36.31 kunnen zwemmen op de 200 meter rugslag. Renfrum startte goed, in feite de beste van allemaal in haar serie. Tot zo’n 35 meters hield ze stand en zwom samen op een lijn met de kopgroep. Maar hierna zakte ze weg en aan het eind van de 200 meter klokte zee en tijd van 2.38.27; bijna 2 seconden trager. Hiermee eindigde ze op de laatste plaats, 13de, overall op dit nummer. Renfrum kon nog uit op het nummer 100 meter rugslag. Verwacht wordt dat ze hier beter zal doen.