Landbouwtractoren deels naar Openbaar Groen

Frontfoto 1Het directoraat Openbaar Groen van het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft gisteren 15 tractoren ontvangen die de Republiek Iran voor landbouwdoeleinden aan Suriname heeft geschonken. Het directoraat zal met deze tractoren gras maaien. De tractoren, 46 in totaal, zijn met attributen aangeschaft uit een schenking van Iran van US$ 1,2 miljoen bij de hernieuwing van de diplomatieke relaties met Suriname. De tractoren waren speciaal voor de agrarische sector, in het bijzonder de rijstsector. Maar deze Itmo-machines zijn nog niet beland in deze sector, ondanks de maandenlange aanvraag die de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) heeft lopen. ‘Ze gaan nooit naar ons luisteren. Ik ga niets meer zeggen. Ik zal maar afwachten’, zegt Harrynannan Oemraw, voorzitter van de SPBA, verwijzend naar president Desi Bouterse en zijn ministers. ‘De president bepaalt aan wie hij de tractoren zal geven. Wij kunnen niets zeggen’, reageert een terneergeslagen Oemraw.
Oemraw zegt dat Badrisein Sital, voorzitter van het Rijstorgaan, hem vanaf begin beloofd heeft dat 10 tractoren naar de SPBA komen. ‘Afgelopen week zei hij nog tegen mij dat op de lijst 10 gereserveerd zijn voor de SPBA. Maar waarom krijgen we ze nog steeds niet’, vraagt Oemraw zich af. ‘Ik heb de president gevraagd. Ik vroeg ook aan de minister van LVV, maar die verwees me weer naar de president.’ De SPBA-voorman zegt uit betrouwbare bronnen vernomen te hebben dat Adron en Surzwam elk een tractor gehad hebben en een paar naar het binnenland zijn gestuurd.
Openbaar Groen-topper John Lecton zegt dat hij de president via OW gevraagd heeft naar de tractoren voor de dienstverlening in stad en district. ‘Er is positief gereageerd en we hebben er 15 gehad: 10 kleine en 5 grote. De machines zullen in de verschillende districten ingezet worden’, legt Lecton uit. Openbaar Groen zal de operators ook trainen om met de tractoren om te gaan en hoe ze te servicen. Via OW zal het directoraat maaiers kopen voor de tractoren. Volgens Lecton zullen de machines de gemeenschap ten goede komen. ‘We zullen straten, bermen, maar ook voetbalvelden en schoolterreinen maaien als het mogelijk is’, aldus Lecton.
In eerste instantie zou het Rijstorgaan van Sital de machines verkopen en het geld stoppen in een soort landbouwfonds. Toen reageerde minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken tegenover Dagblad Suriname dat de machines onmogelijk verkocht kunnen worden, omdat ze uit een donatie komen. Hierna bleef het lange tijd stil.
Jaswant Gajadien

error: Kopiëren mag niet!