Wapendiefstallen: schering en inslag

1 Wapendiefstallen.1Wat is er mis met de opslag en beheer van vuurwapens bij de gewapende diensten in Suriname? Een terechte vraag, als nagegaan wordt hoe vaak er wapens verloren raken of gestolen worden uit depots. In 2002 werden er twintig semiautomatische wapens gestolen uit het depot van de Surinaamse veiligheidsdienst. In deze zaak werd later Dino Bouterse opgepakt. In 2006 verdween een onbekende hoeveelheid munitie en granaten uit de Ayoko Kazerne. De situatie werd zo ernstig ingeschat dat Guyana de grenscontrole verscherpte. In 2007 slaagde de politie erin de vuurwapens te achterhalen die gestolen waren uit het depot van de politiepost te Moengo. Er werden drie verdachten aangehouden, waaronder een corveeër en een administratieve kracht van de post zelf. De corveeër beschikte over sleutels van alle vertrekken, inclusief de wapenkamer. De twee machinegeweren van het type LC zijn in goede staat teruggevonden. In 2012 verdwenen vijf vuurwapens uit de wapenkamer van de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan. Alsof het niet erg genoeg is, verliezen politieambtenaren ook nog steeds hun vuurwapens. Kan niemand meer goed op zijn legale wapens letten? Op deze manier komen steeds meer legale wapens in het illegale circuit.
AK-47
In 2001 werd de zoon van de voormalige minister van Defensie gearresteerd op verdenking van diefstal van AK-47 wapens. Deze wapens waren voor de woning van de ex-minister gestolen. Ook nu zijn er AK-47 wapens gestolen uit de woning van een ex-minister. Dit kost het land allemaal een heleboel geld. Een AK-47 kost al gauw rond de US$ 1000. De aangifte van deze laatste diefstal is gedaan bij de militaire politie. Een lid van de militaire politie weet de redactie te vertellen dat het gaat om wapens van de militaire wacht en niet van de ex-minister zelf. Hij geeft verder aan dat de zaak in behandeling is bij Parket. Hij benadrukt dat de ex- minister zelf niet verantwoordelijk is voor de gestolen wapens, maar de militaire wacht die op dat moment dienst had. Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van de VHP, gaf in een eerder interview met Dagblad Suriname te kennen dat het vermoeden bestaat dat een van de wapens is teruggevonden bij een voortvluchtige crimineel. Hij sprak de hoop uit dat er zo snel als mogelijk een onderzoek komt in deze zaak. Hij benadrukte dat militairen een persoonlijke uitrusting hebben, maar geen arsenaal wapen. Hetzelfde geldt ook voor een ex-minister.

error: Kopiëren mag niet!