President legt de nadruk op financieel beleid in Nieuwjaarsrede

President legt de nadruk op financieel beleid in nieuwjaarsrredeZoals gebruikelijk houdt de president van de Republiek Suriname aan het begin van het nieuwe jaar, iets na middernacht, zijn nieuwjaarsrede. President Bouterse heeft in zijn nieuwjaarsrede vooral de nadruk gelegd op financieel beleid in Suriname. Hij ging onder andere in op het gevoerde beleid niet alleen, maar ook op het beleid dat in 2014 gevoerd zal worden. Inmiddels is bekend dat raadsadviseur Andy Rusland per 1 januari 2014 de nieuwe minister is van Financiën. Hij was financieel directeur van H.J. de Vries en is broer van Gregory Rusland, de voorzitter van de Nationale Partij Suriname.
“Financiële middelen zullen systematisch op basis van een duidelijke prioriteitstelling besteed worden.” Het besteden van de financiële middelen middels een duidelijke prioriteitstelling zal volgens de president doorslaggevend zijn voor het komende financieel beleid. De afgelopen tijd is er veel te doen geweest met betrekking tot ’s lands financiën. Met ondersteuning van de relevante actoren heeft de regering de afgelopen weken, dag en nacht gewerkt aan het inzichtelijk maken van de financiële staat van het land niet alleen, maar is ook nagegaan hoe het uitgestippelde financieel beleid zo effectief en efficiënt als mogelijk uitgevoerd kan worden. “De financiële stand van zaken van het land kan gekwalificeerd worden als hoopgevend en positief.” Met deze woorden probeerde de eerste burger van het land, de Surinamers gerust te stellen.
Uit de analyses is gebleken dat het overheidsapparaat nog niet over de volledige uitvoeringscapaciteit beschikt die nodig is voor de ontwikkeling van het land gaf de president verder aan. Er zijn veel mogelijkheden om de ontwikkeling van het land te vergroten. “Er zijn mogelijkheden te over en de economie bevindt zich, zoals eerder gezegd, in een veilige haven.” Hij geeft kritisch mee dat er op financieel gebied enkele onevenwichtigheden zijn geconstateerd. Uit de evaluaties is gebleken dat de beschikbare middelen van de overheid niet altijd in overeenstemming met het beleid werden besteed. Hij beloofde dat dit in het nieuwe jaar aangepakt en verbeterd zal worden. “Ingaande januari 2014 zullen aanpassingen en bijstellingen gepleegd worden met betrekking tot het beheer van de staatsfinanciën. Hierdoor zullen financiële vraagstukken die op verschillende momenten de kop hebben opgestoken en onnodig veel ongemak teweeg hebben gebracht, in de toekomst tot een minimum beperkt worden”.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!