Pagara-estafette: Leuk dorpsvermaak, maar beetje onveilig

Pagara-estafette 3
Pagara-estafette 1
Pagara-estafette 2Tussen de regenbuien was het nog goed feesten tijdens de Owru Yari-viering met, zoals gebruikelijk, als hoogtepunt de Pagara-estafette. Duizenden mensen waren op de been om het traditionele afschieten van de pagara’s te aanschouwen. Ondanks dat de sfeer goed was, zijn er wel wat op en aanmerkingen.
Publiek te dicht op de pagara’s
Zo werd er absoluut niet goed in de gaten gehouden of het publiek wel op veilige afstand stond. Veel bombels van de pagara’s vlogen de lucht in en kwamen af en toe tot ontsteking in of tegen het publiek aan. Daarnaast werden mensen voorzien van oordopjes, door Quota, maar was dat lang niet voldoende en liepen er genoeg mensen rond die zochten naar oordopjes. Een ander punt waren de kruitdampen. De politie had zichzelf voorzien van mondkapjes, maar het publiek moest zichzelf behelpen met sjaaltjes of de hand voor de mond, wat weinig uithaalde.
Betere kwaliteit?
Ondanks dat het een mooie traditie is, zijn dit wel punten waar rekening mee moet worden gehouden. Zeker gezien de vele stemmen die menen dat het een evenement is dat redelijk veel toeristen trekt en na de publicatie in CNN in 2012 zouden dat weleens heel wat meer toeristen kunnen worden. Maar dat punt hebben we nog lang niet bereikt. Zeker niet als de ene kant van de pagara al wordt aangestoken terwijl er bij de andere kant praktisch nog mensen bovenop staan. De veiligheid moet in volgende edities echt veel en veel beter in de gaten worden gehouden. Dat houdt in dat naast het publiek op de juiste afstand houden er misschien ook serieuzer moet worden gekeken naar de kwaliteit van de pagara’s. Het kan toch niet zo zijn dat bombels losraken, de lucht in vliegen en in het publiek tot ontploffing komen?
In potentie een internationaal evenement
Het ging goed, er waren geen ongevallen, maar we kunnen niet alsmaar zogenaamde grootse evenementen organiseren in de hoop dat we een dag later van geluk mogen spreken dat alles goed is gegaan. Het mag niet langer zo zijn dat we naar voorbeeld van onze politiek ook de zaken die wij zelf in de hand hebben in die van onze Heer leggen! Dat iets een traditie is, wil niet zeggen dat het in de uitvoering altijd hetzelfde moet zijn. Naarmate het evenement groeit en er meer mensen op af komen, dienen er gepaste maatregelen te worden genomen om alles in goede banen te kunnen leiden. Conclusie: pagara-estafette was leuk en gezellig maar de punten die het tot een professioneel georganiseerd evenement maakten, die ontbraken. Volgende keer beter!
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!