BOG alert op chikungunya gevallen

Recent is er een uitbraak van chikungunya gerapporteerd in het Franse deel van Sint Maarten. Chikungunya is een virale infectie ziekte welke wordt overgedragen door dezelfde Aedes aegypty muskiet die ook dengue overbrengt. De ziekte veroorzaakt koorts en ernstige gewrichtspijnen. Andere symptomen zijn spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid, zwakte en huiduitslag. De ziekte lijkt op dengue en kan daarmee worden verward. De enige behandeling is het verlichten van de symptomen (o.a. rust, paracetamol en voldoende drinken), aangezien er geen effectief medicijn of vaccin beschikbaar is. De gewrichtspijnen verdwijnen meestal binnen enkele dagen of weken, maar soms kunnen ze enkele maanden tot zelfs jaren aanhouden.
In Suriname is er een hotline bericht ingesloten over het voorkomen van chikungunia om alertheid van alle gezondheidswerkers in ons land te vragen. Chikungunya komt vooral voor in Afrika, Azië en het Indiase continent, maar importgevallen in de USA, Thailand en de Franse gebieden zijn eerder gemeld. Recent is de eerste autochtone uitbraak van chikungunya gerapporteerd in Sint Maarten; de gevallen zijn dus veroorzaakt door locale virus circulatie, wat ook inhoudt dat het risico op verspreiding groot is, gezien de populatie in deze regio nog gevoelig is voor deze ziekte.
Broedplaatsen van muskieten vormen vooral in de buurt van de leefomgeving van mensen een groot risico. Gezien het vele reisverkeer van personen in de regio, zeker met deze feestdagen en de reeds gestarte kleine regentijd, is er ook een verhoogd risico op dengue. Lesley Resida, directeur Bureau Openbare Gezondheidszorg, roept de gemeenschap op om de broedplaatsen van muskieten te voorkomen. Personen die pas op reis zijn geweest binnen de regio of naar landen waar dit nieuwe virus voorkomt en koorts en gewrichtspijnen vertonen, kunnen zich aanmelden bij de huisarts en of bellen naar de hotline: 8836643. In Suriname is er tot nu toe geen melding gedaan over chikungunya.
Voor wat de griep betreft, is hetzelfde beeld te zien als in 2012. Het lijkt wel dat vanaf week 47 (de week van 18 november dit jaar) het aantal gevallen lichtelijk is toegenomen ten opzichte van 2012, maar niet noemenswaardig.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: