WHO: ‘Verkeersdoden wereldwijd onaanvaardbaar hoog’

In het rapport van de WHO ‘Global Status on Road Status 2013’ staat aangegeven dat 88 landen minder verkeersdoden hebben, maar dat het totale aantal verkeersdoden onaanvaardbaar hoog is gebleven op 1,24 miljoen per jaar. Dit rapport geeft verslag over 182 landen.
In het rapport van de WHO wordt er aangegeven dat er in Suriname geen beleid is, dat moet leiden tot het investeren in openbaar vervoer. Zo is er ook geen beleid dat fietsen of lopen moet doen bevorderen. In het rapport staat er wel aangegeven dat er in Suriname regelmatig inspectie wordt gedaan op de bestaande wegeninfrastructuur.
In 2009 zijn er in totaal 190.746 auto’s geregistreerd in Suriname, waaronder 18.140 trucks, 44. 207 twee en driewielers en 2904 bussen. In het rapport staat aangegeven dat Suriname wel beschikt over een programma voor beoordeling van nieuwe auto’s. In Suriname trekt 90% van de bromfietsers een valhelm op en 80% van de automobilisten doen hun veiligheidsgordel om. Verder doet 20% van de mensen op de achterste bank de veiligheidsgordel om. Onze Spoedeisende Hulp is wel gebaseerd op letsel surveillancesysteem. Meer of gelijk aan 75% van de verkeersongevallen wordt vervoerd door de ambulance
Uit informatie van het Korps Politie Suriname is te halen dat er sinds 2009 een daling is te merken in het aantal verkeersdoden. De barometer voor dit jaar stond tot gisteren op 74. Dat is 10 minder dan het vorig jaar. De meeste verkeersdoden voor dit jaar zijn bromfietser net zoals het vorig jaar, gevolgd door automobilisten, voetgangers en fietsers. Voor dit jaar is er geen enkele motorfietser in het verkeer overleden. Uit informatie van de Spoedeisende Hulp kon Dagblad Suriname halen dat verkeerslachtoffers met verkeersletsels aan het afnemen is, en dat sinds 2010.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!