Top 10 – rechte trottoirs van Suriname

IFTegen het einde van het jaar maakt men op wat het afgelopen jaar gebracht heeft. Verschillende ranglijsten verschijnen ten tonele en wanneer men terugkijkt op het afgelopen jaar, kan men tot de conclusie komen dat er verrekt veel gedaan is aan de trottoirs van Suriname. Hieronder dan ook een overzicht van wat Suriname gepresteerd heeft aan stadsverfraaiing en verbetering van voetgangerspaden. De top 10 is samengesteld door te kijken naar hoe goed een trottoir is, voor tenminste 2 meter, waarbij een dame op naaldhakken kan lopen zonder haar nek te breken door te struikelen over trottoirtegels of weg te zakken in kuilen.
10. De Nationale Assemblee
Een verdiende laatste plaats wanneer het gaat om stadsverfraaiing. Het zou een schande voor het land zijn wanneer de DNA, wereldleiders zou moeten ontvangen met aan de voorkant, zanderige stoepen met gaten en stukken stoeptegels zoals in de rest van de stad.
9. Onafhankelijkheidsplein
Ook deze scoort laag vanwege de functie die het plein moet vervullen.
8. Palmentuin
Rond deze plaats zijn de stoepen grondig aangepakt en dat is te merken aan het gemak waarmee de palmentuin nu op verschillende evenementen bereikbaar is.
7. Baba en Mai
Op zich ook wel een erg duidelijke plaats om een goed functionerend trottoir te hebben, vanwege de overduidelijke redenen dat het een gemakkelijk toegankelijke plaats moet zijn.
6. Burger King
Hoewel nog steeds erg logisch dat deze internationale keten van een goede uitstraling gebruik maakt en als bijkomstigheid hoort een strak aangelegd trottoir hier bij.
5. Royal Torarica
Bij dit hotel, wat nog niet zo lang in gebruik is, waar grote staatshoofden komen te logeren, hoort een nette en verzorgde uitstraling. Dit is dan ook terug te zien aan het trottoir wat gemakkelijk begaanbaar is. Ook door dames met grote naaldhakken, mochten ze ooit uit hun auto stappen.
4. EBS-gebouw
Het schilder werk is nog nat en van een afstand nog te ruiken en ook het trottoir is onlangs nog aangepast. Desalniettemin voldoet het aan de voorwaarde om in deze top 10 te komen. Hopelijk kunnen ze met deze renovaties onze elektriciteitsvoorziening blijven leveren, zonder alle black-outs en load shedding.
3. Bloemenmarkt
Vanaf hier begint de lijst pas echt interessant te worden. Zonder dat het een overheidsfunctie of particulieren functie heeft, blijft het trottoir bij de Bloemenmarkt er keurig uitzien, zonder gaten of tegels die eruit gehaald zijn. Zou het komen omdat de standhouders elke ochtend hun stoepje vegen?
2. Kerkplein
Midden op het kerkplein is zich een junkie-hangout aan het vormen, met zwervers op betonnen banken en troep op het glad getrokken betonnen trottoir. Echter is dit wel recht en wanneer het opgeruimd zou zijn en mensen zonder gevaar om beroofd te worden er kunnen lopen, zou het werkelijk op een reguliere stadskern kunnen behoren.
1. Hoek Lim A Po kruising Kromme Elleboogstraat
Weggestopt achter de geparkeerde auto’s van Paramaribo, vind men een goed stukje trottoir waar men voor meer dan twee meter met naaldhakken kan lopen zonder te struikelen over stoeptegels of te vallen in kuilen. Een waar stukje wandelparadijs weggestopt in de binnenstad van het centrum.
Parkeerplaatsen in de binnenstad
Na het zien van deze top tien mag het duidelijk zijn dat de goede trottoirs van de binnenstad alleen goed blijven wanneer er niet op geparkeerd wordt. Alleen wanneer de trottoirs te hoog zijn voor auto’s om erop te parkeren of er paaltjes staan om ze te verhinderen, blijven de trottoirs zoals ze gemaakt zijn en voor wie ze gemaakt zijn, namelijk de voetgangers.
Hopelijk komen er nog meer parkeerplaatsen bij en kunnen de plekken die er al zijn, beter ingezet worden dan deze aan de Zwartehovenbrugstraat.

error: Kopiëren mag niet!