‘Pffff, teveel gegeten’

1Na het volstouwen - Zoete Patat
1Na het volstouwen - Chiazaad
1Na het volstouwen - Gepofte Zoete Patat
1Na het volstouwen - Zoete Patat gebakken in de oven tot knapperige frietjesNadat we onszelf hebben volgestouwd tijdens Eerste en Tweede Kerstdag en we ook nog eens het vooruitzicht hebben dat te gaan doen tijdens Oud en Nieuw gaan we allemaal meestal met een opgeblazen gevoel het nieuwe jaar in. We nemen onszelf voor te gaan sporten, te lijnen en minder te drinken om vervolgens het jaar erop weer dezelfde belofte te maken.

Neem een balansdag!

Wat we ook zouden kunnen doen is een balansdag of twee inlassen tussen Kerst en Oud en Nieuw in. Een balansdag is een dag waarop men minder eet en meer gaat bewegen, meestal na een dag van extreem veel eten. Minder eten wil niet direct zeggen echt minder eten, men bedoelt daarmee dat men ervoor moet zorgen minder calorieën binnen te krijgen. Een goede manier daarvoor is producten uitzoeken die een vol gevoel geven maar minder bevatten aan calorieën.
Chia-zaad
Chia-zaad is daar een goed voorbeeld van. De zaadjes bevatten een omhulsel dat zich vult als een sponsje. Het zorgt ervoor dat de maag zich dus vult maar bevat ook nog eens voldoende energie om een dag mee door te komen. Ze zitten namelijk vol met vitamines, mineralen, vezels en eiwitten. De zaadjes werden al gebruikt ten tijde van de Azteken. De soldaten namen deze zaadjes mee op lange tochten zodat zij genoeg energie hadden en met minder voedsel konden overleven. Tegenwoordig word chia-zaad dus gebruikt als voedingssupplement waarbij het bijvoorbeeld door de yoghurt kan of door een salade. Met een glaasje melk gaat het ook prima. Echter kennen de meeste mensen in Suriname chia-zaad niet, omdat het vanuit Guatemala meteen de zee overstak en de Europese markten veroverde.
Zoete ‘patat’
Wat wij wel kennen is zoete patat! En dat schijnt net zo goed te zijn om te eten als je een balansdag wilt. De zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel ook al is het juist de gelijkenis die het zijn naam heeft doen verkrijgen. Ze zijn officieel zetmeelhoudende knollen en behoren tot de groenten! Wat het eten van zoete patat al zo gezond maakt is dat het bijvoorbeeld weinig toevoegingen nodig heeft van smaakmakers. Omdat de knol al een uitgesproken lekkere smaak heeft, zijn deze overbodig. Waarom dat zo van belang is? Smaakmakers bevatten van zichzelf ook al calorieën die ook worden opgeteld bij de dagelijkse hoeveelheid.
Veel vezels
Wat maakt de zoete patat verder nog aantrekkelijk? Ze zitten boordevol vitamine A, goed voor de huid. Ook bevatten ze vitamine C, calcium, magnesium en kalium. Het allerbelangrijkste is dat ze minder koolhydraten bevatten dan bijvoorbeeld normale aardappels en vol zitten met vezels. Vooral de vezels(te herkennen aan de draderige structuur van ze) zijn belangrijk want die zorgen ervoor dat men er minder van nodig heeft om een vol gevoel te hebben. Daarnaast worden de vezels bij wijze van spreken niet opgenomen door het lichaam, ze geven een vol gevoel en gaan, simpel gezegd, meteen weer het lichaam uit.
Bereidingswijze
Van belang is de manier van bereiden. Zoete patat wordt in Suriname meestal gekookt voor bij de herheri maar het is ook lekker om er frieten van te maken, wel goed laten uitlekken zodat niet al het frituurvet mee het lichaam in gaat. Ze zijn ook goed om te poffen in de oven of gewoon in stukken in een eenpansgerecht met vlees en andere groenten. Daarnaast zijn ze uitermate geschikt om er taart mee te maken en wat dacht men van een aardappelsalade van zoete patat? Veel lekkerder en lekker ‘light’!
Tot je geen puf meer hebt
De zoete patat heeft een nadeel. De raffinose, een soort suiker die erin zit, wordt niet verteerd in het voorste spijsverteringsorgaan. Dat gebeurt pas in de dikke darm waar de raffinose wordt verwerkt en daarbij ontstaan de gassen waterstofgas en koolstofdioxide. Met andere woorden: zoete patat zorgt voor winderigheid! Echter geen reden om een dag de rijst te laten staan. Toch?

error: Kopiëren mag niet!