10 jaar Surinaamse Dollar (SRD)

asdOp 1 januari 2014 is het tien jaar geleden dat de Surinaamse Dollar (SRD) als officiële en wettig betaalmiddel werd ingevoerd in Suriname. Tot de overgang naar de dollar was de Surinaamse Gulden (SRG) het officiële betaalmiddel van Suriname. Bij de overschakeling van de SRG naar de SRD werden drie nullen van het geld geschrapt. Volgens Kenneth Wong A Tsoi, waarnemend hoofd PR- Centrale Bank van Suriname (CBvS), zijn er in verband met het tienjarig bestaan van de Surinaamse munt geen activiteiten gepland. Onlangs is er een advertentie verschenen van de CBvS waarin staat dat er nieuwe bankbiljetten zijn uitgegeven van SRD 5 en SRD 100 met de handtekening van huidig bankpresident Gillmore Hoefdraad. Wong A Tsoi geeft in een vraaggesprek met de krant aan dat er geen sprake is van devaluatie of inflatie van de Surinaamse munt. “De bank geeft geld uit en zorgt voor een gezonde geldcirculatie”, stelt de publiciteitsman. Het gaat in dit geval om beschadigde biljetten die uit de omloop gehaald worden en weer teruggeplaatst dan wel vervangen worden met nieuwe biljetten. De SRD 5 en SRD 100 biljetten waren niet meer in voorraad waardoor het drukken van nieuwe biljetten noodzakelijk was. Hetzelfde zal ook gedaan worden met de andere biljetten als blijkt dat ze niet meer in voorraad zijn. De SRD 5 wordt veel gebruikt en de voorraad van de SRD 100 biljetten was altijd al minder geweest dan de overige biljetten. Het komt vaker voor dat de biljetten meegaan met de was of dat ze worden gekreukeld.
Wong A Tsoi geeft verder aan dat de bank is overgegaan tot het plaatsen van een bekendmaking in de krant, omdat de nieuwe biljetten argwaan veroorzaken bij de gebruikers. Ongeveer twee maanden geleden was de CBvS al gestart met een campagne die burgers bewust moest maken van vervalste SRD 100-biljetten.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: