De kleinzieligheid van meneer Limbopersad

Een bekende politicus heeft eens gezegd: “Er is een tijd van komen, maar ook een tijd van gaan”. Macht is tijdelijk en daarom moet je met macht goed weten om te gaan. Zij die een beetje geschiedenis gestudeerd hebben, kunnen duizenden voorbeelden uit de wereldgeschiedenis aanhalen hoe vergankelijk macht wel is. De grootste veldheer ooit ter wereld, Alexander de Grote (356- 323 V.Chr.), heeft nauwelijks 33 jaren op deze aardbol geleefd. Hij was een machtig mens. Hij was de zoon van een barbaarse koning Phillipus ll en prinses Olympias van Macedonië. Macedonië was een grensstaat en lag ten noorden van Griekenland. Het is deze Phillipus ll van Macedonië gelukt om het machtige Griekenland te veroveren. Dat kon gemakkelijk gebeuren, omdat de twee machtigste Griekse Staten namelijk Sparta en Athene door onderlinge strijd zodanig verzwakt waren, dat zij gemakkelijk door Phillipus ll van Macedonië veroverd konden worden. De opvolger van Phillipus ll van Macedonië was zijn zoon Alexander de Grote. Het is Alexander de Grote gelukt de toen bekende wereld te veroveren. Hij veroverde Afrika (Egypte ), Midden Oosten (Perzië) en grote delen van India etc. Hij keerde na grote delen van de wereld veroverd te hebben terug naar zijn land, maar werd onderweg op 33 jarige leeftijd, voordat hij zijn geboorteland bereikt had, door de malariakoorts getroffen en is ook overleden. De bekende leermeester van Alexander de Grote was Aristoteles (384 v.Chr.-322 v.Chr.)
Meneer Limbopersad met zijn middagverhaaltjes
Onlangs hoorde ik dat de SRS (speelt nu moraalridder van de Republiek Suriname) de voorzitter van de VHP voor de groene tafel gaat slepen. De voorzitter van de VHP is gevraagd om zijn uitspraken gedaan te Paradise in Nickerie terug te nemen. Hij moet beloven dat hij nooit meer uitspraken zal doen die de goede naam van het moraalstation SRS gaat besmeuren. Ik moest in eerste instantie lachen, maar ik begrijp de actie van SRS ook heel goed. Alle ogen van politiek Suriname zijn op dit ogenblik gericht op de voorzitter van de VHP, de heer Chandrikapersad Santokhi. Met een vergrootglas wordt alles goed gade geslagen. Elke politieke uitspraak van de parlementariër Ch.Santokhi, op een politiek podium, gaat men gebruiken om zijn imago te schaden. Wanneer argumenten wegblijven worden etnische argumenten gebruikt om de Surinamers die al 140 jaar (1873-2013) in Suriname zijn, te bekladden van etnische politiekvoering. Deze verfoeilijke strategieën hebben anderen al gebruikt om grote groepen Surinamers te stigmatiseren. Begrijpelijk, de VHP groeit als een kool. Ruim 25.000 kiezers die op Hardeo Ramadhin, R.Parmessar, R.Doekhie en Ch. Pahlad lijken, hebben op 25 mei 2010 op de paarse partij van Limbopersad gestemd. Een groot deel van deze Surinamers (kiezers) migreren nu naar de Mr. J.Lachmonstraat en dit zal op 25 mei 2015 zeker haar weerslag op de paarse partij hebben.
Limbopersad moet tegen een stootje kunnen
Elke middag worden fatsoenlijke/beschaafde en respectabele Surinamers door meneer Limbopersad op de “korrel” genomen. Hij geeft op een zeer subtiele manier de aanzet (hij zweept de mensen op) en daarna wordt de “lijn” geopend voor zijn geselecteerde parochieleden om de betrokken persoon te laten “bespreken”. Nadat de geselecteerde parochieleden hun zegje gedaan hebben, komt meneer Limbopersad als moraalridder naar voren om te corrigeren. Hij zegt meestal: “Nee, nee, jij gaat onze Surinaamse broeders niet zo hier bespreken; wij moeten ophouden om etnische snaren te bespelen; wij moeten respect hebben voor onze Surinaamse broeders en zusters”.
Als de vos de passie………….
Personen die kritische artikelen schrijven of laten schrijven worden flink op de “korrel” genomen door zijn geselecteerde parochieleden. Fatsoenlijke Surinamers als Hardeo, Emile, Chandrikapersad, Idris, Hans en Sharmila worden niet bespaard. Gisteren ging hij weer tekeer tegen ex-president Ronald Venetiaan. Wij hebben nooit een klacht ingediend. Als je in de politieke arena zit moet je wel tegen stootjes kunnen. Ik hoorde een keertje meneer Limbopersad het volgende zeggen tegen de heer Hardeo Ramadhin: “Hij is een mislukte districtscommissaris. Hij heeft geen grondbeschikkingen kunnen uitdelen Hij is een gifmenger. Deze gifmenger verpest de Surinaamse schooljeugd”. Er is nog veel meer op te noemen wat meneer Limbopersad elke middag verkondigt of laat verkondigen door anderen. Wij kennen de Romeinse geschiedenis heel goed: “Hoe meer de Christenen in het Romeinse Rijk vervolgd werden, des te groter de eenheid onder de Christenen werd”. Hoe groter de aanval op meneer Chandrikapersad wordt, des te groter zal de oranje partij worden. Dit begrijpt meneer Limbopersad niet.
Advies aan Limbopersad
Ik begrijp de actie van SRS helmaal niet. Meneer Limbopersad moet naar de wijze woorden van mijn ex-partijgenoot (de VDP’er), de heer Henk Herrenberg luisteren. Hij heeft in zijn wijze boodschap duidelijk kenbaar gemaakt dat etnische politiekvoering ons verder van huis brengt. Hij maakte aan het eind van zijn interview met Limbopersad de volgende opmerking: “Als ik de rechter zou zijn, zou ik jullie allemaal uit de rechtszaal wegjagen over deze kwestie”. Laten wij geen snaren bespelen om anderen uit te maken voor etnische politiekvoering. Het verhaal van “pak de dief” is hier goed van toepassing. Laten wij in de spiegel kijken en ons zelf afvragen wie elke middag de snaren bespeelt. Wij moeten ons als voorbeeldige propagandisten gedragen. Aan meneer Limbopersad verzoek ik om niet op de ingeslagen weg voort te gaan waarbij politieke opponenten continu negatief worden besproken. De grote leermeester van Alexander de Grote was de wijsgeer Aristoteles. Deze wijsgeer heeft middels zijn wijze lessen Alexander de Grote tot een groot mens gemaakt. Elk volk dat door Alexander de Grote veroverd werd, heeft hij met veel respect behandeld (Lees hierover het boek “Alexander de Grote (Genie en wereld) van Elisabeth Zernike, 1968).
Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: