‘Per ongeluk overleden’

Al toen hij de rechtszaal binnenliep, was het van zijn hele houding af te lezen. S.W. kijkt de rechtszaal nerveus rond en is enorm emotioneel. Bij het zien van bepaalde mensen in de zaal lijkt hij het niet meer uit te houden. En ja, nog voordat de zitting officieel start, barst S.W. in tranen en snikken uit. S.W. wordt beschuldigd van doodslag. Een avondje bij de Waterkant heeft geleid tot het heengaan van een man van Hindoestaanse afkomst. Tijdens zijn bewakingsdienst bij de Waterkant, vroegen enkele mensen aan S.W. om een man van wie zij last ondervonden naar een andere locatie te begeleiden. Toen S.W. de man confronteerde, ontstond er een hevige woordenwisseling. S.W. gaf aan dat de man tekeer ging en dat hij hem meerdere malen van zich had afgestoten. Toen de man zich op een gegeven moment deels omkeerde en het scheen dat hij een voorwerp van onder zijn trui wilde pakken, zwaaide S.W. met zijn knuppel naar de man toe. Hij zei dat hij dit uit vrees had gedaan. Achteraf scheen het slachtoffer geen voorwerp bij zich te hebben. De knuppel raakte de man aan zijn hoofd. Volgens S.W. is de man er niet eens door gevallen en ging hij nog zeker 10 minuten tekeer, waarna hij vertrok. S.W. ging die avond en de daarop volgende dagen normaal door met zijn werk.
Volgens de officier van justitie zou het slachtoffer zich om hebben gekeerd om weg te gaan. S.W. had in feite geen reden om het slachtoffer te slaan, hij had anders kunnen handelen. Hij vertelde dat het slachtoffer naar het politiebureau was om aangifte te doen, omdat iemand hem aan het hoofd zou hebben geslagen. Na zijn verhaal in grote lijnen te hebben verteld werd hem gevraagd even plaats te nemen. Toen de politieagent die hem hielp, terugkwam, zat het slachtoffer niet meer binnen, maar werd hij op het erf naast het bureau bewusteloos aangetroffen. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis afgevoerd, maar kwam toch te overlijden. Volgens het geneeskundig rapport was de oorzaak een hersenbloeding. Er was geen uiterlijk letsel te zien.
Zelf gaven omstanders aan dat S.W. het slachtoffer de betreffende avond naar een afgelegen plaats had gebracht om hem vermoedelijk door te mishandelen. S.W. ontkent dit. “Alles dat zich die avond heeft voorgedaan, is voor de omstanders gebeurd.” Standhouders bij de Waterkant hebben verteld dat S.W. vaker is aangesproken over zijn alcoholgebruik tijdens zijn diensten en vermoedelijk was hij volgens hen die betreffende avond ook onder invloed. Ook dit heeft S.W. stellig ontkend. Uit het onderzoek is dat ook niet gebleken.
Advocaat Robby Denz zegt dat er sprake is geweest van een slordig onderzoek. Het onderzoek is volgens hem niet volledig, omdat het lijk niet aan de verdachte getoond is. In plaats daarvan werden er foto’s aan hem gewezen die niet van de periode waren waarin het feit gepleegd was. S.W. heeft werkelijk niet ontkend dat de confrontatie inderdaad met de man op de foto was, maar bekende dat ook niet. “Hij zei slechts: “nou, zou kunnen”. Dit geeft aan dat S.W. niet zeker was. Ook zou een getuigenverklaring niet meegenomen mogen worden, omdat die getuige het voorval niet zelf heeft meegemaakt, maar de informatie van derden verkregen heeft. Hierdoor betwijfelt de advocaat de betrouwbaarheid van die verklaring.
Uit hetgeen tijdens de zitting allemaal naar voren kwam, stapte de officier af van zijn tenlastelegging van doodslag en ging naar de subsidiair ten laste gelegde opzettelijk zware mishandeling welke de dood tot gevolg heeft gehad. Hij eiste voor dit feit 6 jaar celstraf met aftrek van het voorarrest. Volgens advocaat Denz is er slechts sprake van mishandeling.
Tussen tranen heen vertelt de verdachte tenslotte dat hij er spijt van heeft de man te hebben geslagen. Hij had echter nooit gedacht dat dit het gevolg zou zijn. Ook heeft hij niet bewust naar het hoofd gemikt, maar is dat pure pech. “De knuppel zou waar dan ook kunnen belanden, dit was nooit mijn bedoeling. Ik was gewoon bezig mijn werk te doen zoals elke andere dag en dan gebeurt dit. Het spijt me dat ik hem geslagen heb. Ik heb uit angst gewoon gezwaaid, ik wist niet dat dit zou gebeuren.” S.W. is nooit eerder in aanraking gekomen met de politie. De zaak is uitgesteld voor verder onderzoek en wordt volgend jaar weer in behandeling genomen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: