Vp vertrok met stille trom naar Barbados

Vicepresident (vp) Robert Ameerali vertrok de afgelopen week met zijn staf naar Barbados voor de officiële toetreding van Suriname als volwaardig lid van de Caribbean Development Bank (CDB). Het vertrek van de tweede man des land was zeer opmerkelijk. Van regeringszijde is dit bezoek van de vp niet formeel bekendgemaakt, zoals het hoort. Er is namelijk een meldingsplicht voor de vicepresident en de president als zij het land om welke reden dan ook verlaten. DNA-lid en jurist Harish Monorath om commentaar gevraagd, zegt dat de wet stelt dat de president de vicepresident machtigt bij diens afwezigheid als hij naar het buitenland gaat. De wet regelt dan dat de vicepresident waarnemend president is tot de president terugkeert. De wet zorgt op deze wijze ervoor dat er leiding is in het land, ook al is het staatshoofd er niet. De vp geeft leiding aan de Raad van Ministers (RvM) en voert onder andere bijna alle administratieve taken van de president uit als voorzitter van de RvM, zoals het tekenen missives, documenten voor vaste aanstelling van ambtenaren en het voeren van onderhandelingen met groeperingen.
Omgekeerd zal de vp als hij afwezig is, de president daarvan in kennis stellen. Monorath: “Omdat de mogelijkheid kan ontstaan dat de president ook uitlandig, verhinderd of ziek zou kunnen zijn. De wet kent geen vervanger van de vp. Als de vp en president verhinderd zijn, dan heeft de voorzitter van de DNA de leiding van het land.” Deze wettelijke voorziening bevestigt ook de regeling dat de vp ook naar het parlement toe altijd melding maakt van zijn afwezigheid. Monorath: “In het parlement, hetzij in huishoudelijk verband of in het openbaar, krijgen we alle meldingen van de afwezigheid van de ministerraad. Ook de periode en de reden voor afwezigheid moeten worden gemeld aan het parlement”, zegt de jurist.
Het is ook Monorath opgevallen dat de vp naar het buitenland is vertrokken zonder dat daar enige melding van is gemaakt. Opvallend is dat de waarnemend president vertrok op het moment dat het staatshoofd huiswaarts keerde van zijn bezoek aan Zuid Afrika. President Bouterse keerde terug na de uitvaartplechtigheden van Nelson Mandela te hebben bijgewoond. Bronnen melden dat de gehuurde High Jet kist waarin de vp en zijn gevolg zaten, opsteeg richting Barbados, op het moment dat de kist waarin het staatshoofd zat, landde op de J.A. Pengel Luchthaven. Het is nog niet duidelijk waar, wanneer en bij wie de tweede man des land zich heeft afgemeld. Bij de melding moeten er namelijk stukken van overdracht worden getekend. Het DNA-lid wenst toe te voegen dat leiders moeten leren zelf het voorbeeld te geven als zij van het volk verlangen, dat de buikriemen strakker moeten worden aangehaald.
Suriname is formeel nog steeds een onderontwikkeld land, waar de staatsinkomsten met de nodige zorgvuldigheid moeten worden aangewend. “Een ieder heeft natuurlijk het recht zijn vermogen zelf aan te wenden zoals hij het wil, maar met staatsfinanciën moet men omzichtig te werk gaan’, laat Monorath weten.

error: Kopiëren mag niet!