Beursmarkt noteert 11% waardedaling aandelen Iamgold

waarde shyamnarainDe waarde van de aandelen van Iamgold, de moedermaatschappij van Rosebel Gold Mines (RGM), is met ruim elf ( 11) procent gedaald op de Bloomberg beursnotering. De fiscaal jurist, Roy Shyamnarain, noemt dit een zorgwekkende ontwikkeling, temeer daar de prijs van goud in het afgelopen jaar met 25% is gedaald. De waardedaling zette zich deze week in, kort nadat Iamgold CEO Steve Letwin bekendmaakte dat het bedrijf geen dividend zal uitkeren aan haar aandeelhouders. De waardedaling is mogelijk het directe effect geweest van het besluit van de aandeelhouders van Iamgold om hun aandelen te verkopen. De aandelen van Iamgold maakten ook begin dit jaar een terugval en werd een waarde genoteerd van US$ 850 dollar. Door geen dividend uit te keren, wordt het volume van de besparingen vergroot. De moedermaatschappij wil daarnaast US$ 100 miljoen bezuinigen op haar productiekosten. De moedermaatschappij heeft blijkbaar expansiemogelijkheden gezien en zal de besparingen aanwenden om die noodzakelijke investeringen te plegen.
Besluit heeft geen gevolgen voor Rosebel Goldmines
Shyamnarain verduidelijkt dat het besluit geen dividend uit te keren, niet genomen is door de dochtermaatschappij Rosebel Gold Mines (RGM), maar de moedermaatschappij. Het besluit heeft derhalve slechts betrekking op de aandeelhouders van de moedermaatschappij. Als RGM winst maakt, dan wordt die uitgekeerd aan de moedermaatschappij. De Staat Suriname krijgt met haar 5% aandelen normaal haar share aan dividend uitgekeerd. Shyamnarain vindt niet dat dit besluit reden is voor paniek. Iamgold heeft namelijk ook aangegeven dat zij ruim US$ 750 miljoen in kas heeft. RGM heeft goed geboerd en er zijn voldoende reserves om investeringen te plegen. De fiscalist zegt dat RGM vanwege de steeds dalende goudprijs mogelijk een besluit kan nemen om de grootschalige investeringen in de uitbreidingsoperatie enigszins getemporiseerd te plegen. De krant verneemt dat RGM al aan de Staat Suriname interim-dividend heeft uitgekeerd. Shyamnarain zegt dat dit gebruikelijk is. Als een der aandeelhouders nog voor de aandeelhoudersvergadering wenst te beschikken over haar aandeel, dan mag zij daartoe een verzoek richten naar de moedermaatschappij. Het is niet duidelijk of het eerder uitgekeerde interim-dividend te maken heeft met de slechte positie van staatskas. Het is publieksgeheim dat de staatskas vrijwel leeg is. De overheid is nog steeds naarstig op zoek naar middelen om haar vele schuldeisers te betalen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: