Free Pres Unlimited: ‘Persvrijheid en vrije meningsuiting nemen langzaam af in Suriname’

Free Pres UnlimitedHet wegdraaien van de uitzending van het ‘10 minuten Jeugdjournaal’ op maandag bij de STVS is een teken van de langzaam afnemende persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Suriname. Dit zegt Leon Willems, directeur van Free Pres Unlimited. ‘10 minuten Jeugdjournaal’ is een partner van de Nederlandse persvrijheidsorganisatie Free Press Unlimited en sinds 2004 lid van het wereldwijde Kids News Network. ‘Het Surinaamse incident is wel een heel kinderachtige manier van censuur. Het Surinaamse jeugdjournaal is een toonbeeld van journalistieke integriteit, die met veel vakmanschap al twee jaar de Kids News Network award voor het beste Jeugdjournaal item heeft gewonnen. Het zou de regering en het parlement van Suriname sieren wanneer zij dit incident diepgaand onderzoeken en waarborgen biedt dat dit niet vaker gebeurt.’ Free Press Unlimited deelt met internationale persvrijheidsorganisaties haar zorgen over de situatie in Suriname.
Dinsdagavond heeft de Surinaamse Staatstelevisie (STVS) voor de camera’s van het Surinaamse jeugdjournaal ‘10 minuten’ toegegeven dat het een fout heeft gemaakt door een dag eerder een item ter herdenking van de Decembermoorden in Suriname (8 december 1982) op zwart te draaien. Willems is verheugd over de heruitzending van het nieuwsitem over de Decembermoorden: ‘Het is belangrijk dat kinderen kennis nemen van de geschiedenis van hun land en de schokkende gebeurtenissen die daarvan deel uitmaken. Wie probeert de herdenking van de Decembermoorden weg te houden van het publiek, draagt niet bij aan het voorkomen van dergelijke gebeurtenissen in de toekomst.’ De nieuwe uitzending van het ‘10 minuten’ Jeugdjournaal stond in het teken van de viering van de Dag van de Mensenrechten op 10 december. De kinderen werden uitgelegd wat censuur is en dat persvrijheid een mensenrecht is. Ook het onderwerp dat niet mocht worden uitgezonden, zat in de uitzending. In de uitzending zei STVS-directrice Shirley Lackin: ‘Er is een fout gemaakt. Het had niet mogen gebeuren.’
Volgens Willems baart de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting ook in andere Latijns Amerikaanse landen veel zorgen: ‘We boeren achteruit. In Midden-Amerika bedreigen bendes de journalistiek en in Mexico worden journalisten die schandalen onthullen over de drugsmaffia onvoldoende beschermd door de overheid. In Venezuela misbruikt de president de media om de bevolking te manipuleren, in Cuba is er geen vrije toegang tot internet en zo kan ik wel even doorgaan. De wereld rouwt terecht om de staatsman Mandela, maar die praktijken tonen aan hoe weinig staatsmanschap en incasseringsvermogen er momenteel op andere plaatsen in de wereld is’, besluit Willems.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: